Everyday Women: Parisiskans 11 favoriter

Everyday Women: Parisiskans 11 favoriter

Andrea Bunod är en del av Everyday Women – och i en serie under sommaren ger vi ordet vidare till en 24-årig parisiska för att få en inblick i ljusets och kärlekens stad och en ärlig syn på hur det är att vara en ung plus size-kvinna.Jag heter Andrea och är en fransk sjuksköterska på tjugofyra år som flyttade till Paris för drygt ett år sedan. Jag skulle beskriva mig själv som en upptäckare och matälskare med stor kärlek för konst, så dessa sidor av mig själv kommer självklart att finnas med i mitt skrivande. Jag är också vad samhället kallar en plus size-kvinna.


Det har inte alltid varit lätt att växa upp som en lång och plus size tonåring, men jag har genom åren hittat ett sätt att göra det till min största styrka. Jag har byggt upp mitt självförtroende genom hur jag klär mig och hur jag lyssnar till mina behov och mitt humör.

Jag känner att det är dags för kvinnor överallt, i alla former, i alla sinnestillstånd och i alla skeden av livet att omfamna sin inre styrka.
Andrea Bunod

Genom de här inläggen ska jag försöka visa dig hur jag hittade min styrka, men också hur jag fortfarande lär mig varje dag att utöka den.


Som nybliven Parisbo har jag upptäckt den vackra staden Paris och här är min guide. För förutom alla croissanter och baguetter finns det så mycket mer att upptäcka.


Den här staden är en plats där jag kan känna mig som mig själv, där jag kan upptäcka nya platser varje gång jag går runt och där jag kan glömma bort tiden. Det är precis vad jag vill ge till dig genom den här lilla Parisguiden: en minirutt genom Paris för att fortsätta lära känna dig själv.


När jag upptäcker en stad försöker jag först och främst fråga lokalbefolkningen om deras favoritplatser i staden och varför de gillar dem. När jag anlände till Paris frågade jag mina kollegor och vänner så att jag kunde göra en lista över alla platser som jag själv ville se.


Att skriva den här listan gav mig chansen att steg för steg upptäcka staden, vad jag tycker om och vad som inspirerar mig.


 • 1. Börja dagen på brunch- och bageristället "B.O.U.L.O.M": Mitt favoritställe för en välsmakande och varierad helgbrunch. Allt är hemlagat av en berömd fransk kock! Och de har också ett fantastiskt bageri.


Jag vill börja med mitt favoritkvarter i Paris: "Marais" i 3:e arrondissementet.


Om du älskar vintagekläder, mat och gatukonst kommer du att trivas i det här området. Kvarteret är känt för sin konstnärliga atmosfär och sina många smala gränder med medeltida innergårdar (ja, det är lika vackert som det låter!). Jag gillar att ta min frukost där och att gå genom gatorna med lite musik i öronen - just nu gillar jag "I AM WOMAN" av Emmy Meli (den låten får mig alltid att känna mig orädd och modig!). Jag tycker om att gå runt bland vintagebutikerna och avantgardebutikerna.


När jag strosar runt bland de många vintagebutikerna i området kan jag hitta unika plagg som passar perfekt i min väldigt varierande garderob. Varje plagg jag äger berättar en historia om mig och det är en av de saker jag älskar mest med kläder.

 • 2. Kilo Shop, 6:e arrondissementet: Vill du hitta unika vintagekläder – och visste du att du kan köpa dem per kilo? Jag har det perfekta stället för dig! En otroligt välorganiserad butik med plus size-kläder och accessoarer (bälten etc). 60% säljs per kilo och 40% med satta priser. Butikens ägare erbjuder en otrolig mångfald och kvalitet. Så den hamnar verkligen i toppen av de bästa vintagebutikerna i Paris.


 • 3. Tucked Friperie, 12:e arrondissementet: En butik som säljer lyxiga varor (Kenzo, Versace etc.) i stora storlekar och allt under 50 euro! Det är en fantastisk butik!

När jag promenerar runt går jag gärna till Louvren, med hela 16 kilometer långa konstgallerier finns det alltid något nytt att se och utforska. Jag gillar att sitta vid de faraoniska smyckena och betrakta dessa magnifika konstverk från den antika civilisationen. Efter den faraoniska salen gillar jag att gå in i salen för franska konstnärer, där jag kan beundra några verk från en av mina favoritkonstnärer: Claude Monet. Jag brukar sitta i över en timme i den här salen, det finns så många målningar som man kan fortsätta att upptäcka varje gång man går dit. Jag tycker verkligen att det är fantastiskt hur ditt humör för tillfället påverkar din uppfattning av ett konstverk. Jag ser eller känner aldrig samma sak varje gång jag tittar på Louvrens konstverk. Men jag lämnar alltid denna plats med en känsla av ro i hjärtat.

Jag tycker verkligen att det är fantastiskt hur ditt humör för tillfället påverkar din uppfattning av ett konstverk.
Andrea Bunod
 • 4. Konstgalleriet "L'Atelier des Lumières": Min kulturella favoritplats i Paris: en lagerlokal där utställningarna byts ut ungefär var sjätte månad: föreställ dig ett helt rum (tak, golv och väggar) upplyst av Salvador Dalis målningar med Pink Floyds låtar som spelas i bakgrunden?!


Efter denna kulturrundan går jag gärna runt Eiffeltornet och sätter mig på Champ de Mars för att läsa den bok som jag sagt att jag skulle läsa i så många månader. Den stunden är väldigt rofylld. Man kan sitta nästan överallt i parken, den är gigantisk. Jag brukar sitta där i ett par timmar.


Det är redan lunchtid och jag längtar efter att hitta ett trevligt "Brasserie" att äta på. På dessa restauranger kan du äta rätter med anka, hemgjorda french fries, sallader, fiskrätter och en fantastisk hemgjord efterrätt som till exempel en Paris/Brest. Jag försöker alltid äta olika maträtter varje gång jag går ner på stan. Det känns som att det gör att jag ständigt kan resa till nya kulturer. Paris är faktiskt känt för att vara en mångkulturell stad: i samma kvarter kan du äta afrikansk mat, japansk mat, turkisk mat eller varför inte äta på en restaurang som blandar olika kulturer i samma måltid.


 • 5. Restaurang Riv'k: En av mina favoritrestauranger i Paris. Deras kök blandar asiatisk och israelisk matkultur på ett fantastiskt sätt. Det är helt fantastiskt (om du går dit måste du prova deras stekta burrata och deras dessert som heter "Brioche Perdue").


 • 6. Restaurang "Poulet braisé": Mitt säkra kort för lunchrasten: prisvärt och så gott! För mindre än 15 euro kan du äta en fantastiskt tillagad halv kyckling med ris, stekt matbanan och afrikanska såser.


 • 7. Delikatessbutiken "La Grande Epicerie de Paris": Ett ställe du absolut inte får missa om du kommer till Paris: här finns så många stånd som säljer otroliga mat, hantverk, vin och mycket mer i en mångkulturell atmosfär. Huvudbutiken ligger i Paris 16:e arrondissement.


Mätt och belåten fortsätter jag att gå genom centrum, men aktar mig ändå för alla cyklister i staden (Ja, Paris är en stad där vi försöker använda våra cyklar när vi kan).

Det blir kväll och jag ringer mina vänner så att vi kan träffas på "Comédie Française", den mest populära teatern i Paris (och den vackraste, enligt mig). Teatern byggdes 1680 av den franske kungen Ludvig den 14:e och är än idag den perfekta platsen för att fortsätta utforska och utveckla den franska kulturen genom teaterkonsten. Jag minns att jag för första gången gick på teatern när jag fortfarande var tonåring och jag slutade aldrig att bli överväldigad av byggnadens skönhet och skådespelarnas talang på scenen. Jag kan verkligen rekommendera ett besök.


 • 8. Teatern "Le Panam'Art Café": Vill du få dig ett gott skratt medan du dricker en god cocktail och äter en välsmakande måltid? Då är den här krogen som gjord för dig, det är ett stand up-ställe där nya eller kända komiker kommer och uppträder nästan varje kväll. Se till att ha en bokning innan du går dit!


På sommaren gillar jag också att gå på en av de många utomhusbiofestivalerna. Du kan till exempel se filmer i parken "La Villette" i det 19:e arrondissementet. Detta evenemang är helt gratis och så roligt att uppleva. Glöm inte att ta med dig en filt att sitta på och kanske något gott att knapra på så är du redo!


Letar du efter ett sätt att njuta av de sista timmarna av dagen i Paris? Jag föreslår att du åker till området "Bastille" i 11:e arrondissementet med tunnelbanan så att du kan ta en drink och dansa i en mysig och modern bar som stänger runt klockan 3 på natten. Det är vad jag brukar göra för att få en perfekt avrundning på dagen med mina vänner.


 • 9. Bar & Beer: En av mina favoritbarer i Paris: Ett ställe där du kan koppla av efter jobbet och dricka en god öl eller cocktail. Det här stället är verkligen avslappnat och glädjefyllt.


 • 10. Bar Le syndicat: En riktig Paris-klassiker: Det absolut BÄSTA cocktailstället!


 • 11. Nattklubben "Le Pachamama": Min favoritklubb i Paris, en fantastisk 1800-talsbyggnad med tre våningar som var och en har sin egen musik och sitt egna dekorativa tema.


Sammanfattningsvis är den här lilla guiden ett sätt att upptäcka en stad genom att ta sig tid för sig själv, lyssna till sina behov och att låta atmosfären i området leda vägen. Att promenera i Paris på det här sättet gör att jag kan finna lugn och ro i en ganska bullrig och trångbodd stad. Och med den här lilla rundturen av min perfekta dag i Paris hoppas jag att du känner dig inspirerad och redo att utforska Paris – eller en annan vacker stad.

Låt gatorna vägleda dig och välj den väg som faller dig in. För framför allt uppmanar framtiden dig att fortsätta utforska alla sidor av det som gör dig till dig.
Andrea Bunod