<strong>Tvätt av menstrosor</strong>

Tvätt av menstrosor

Kolla in vår tvättguide för Zizzis menstrosor här.

Tvättguide för menstrosor

Menscykeln för inte bara med sig hormonförändringar utan ger oss också en känsla av förnyelse och påminner oss om kroppens naturliga rytm. Medan engångsprodukter slängs i soporna, kräver användning av menstrosor lite mer från dig. Läs mer om hur du tvättar och tar hand om dina menstrosor från Zizzi i denna tvättguide. Så att du kan använda dem om och om igen.


Hur tvättar jag mina menstrosor?

När du köper menstrosor är det viktigt att du tvättar dem innan de används för första gången. Skölj för hand eller tvätta i maskin med ett skonsamt program på högst 30 grader Celsius. Det är viktigt att följa dessa steg och eventuella skötselanvisningar noggrant efter varje användning. Här är våra rekommenderade tvättinstruktioner för menstrosor:


1. Skölj trosorna i kallt vatten efter användning

Det är en bra idé att skölja dina menstrosor med kallt vatten efter varje användning. Detta bidrar till att avlägsna överflödigt blod och förhindrar att fläckar fastnar. Du kan försiktigt gnugga med händerna i grenen på trosorna – det vill säga den del av trosorna som ligger mot vulvan – för att se till att den blir ren. Vid fläckar kan du använda ett fläckborttagningsmedel som är särskilt utformat för ömtåliga tyger. Undvik att blötlägga dina menstrosor under lång tid.


2. Maskintvätt i 30–40 grader

När det är dags att tvätta menstrosorna stoppar du in dem i tvättmaskinen och väljer ett skonsamt program på 30 grader. Använd ett milt tvättmedel och undvik starka tvättmedel, blekmedel och sköljmedel, eftersom dessa kan skada tyget och påverka dess absorptionsförmåga. Som extra skydd kan du överväga att använda en tvättpåse.

 

Du kan också tvätta dina menstrosor för hand. Använd kallt vatten (max 30 grader) och ett milt tvättmedel. Gnugga försiktigt på tyget för att lossa eventuella kvarvarande rester. Du kan tvätta dina menstrosor tillsammans med dina vanliga underkläder och kläder för att hålla ner antalet tvättar.


3. Låt trosorna lufttorka

Undvik att torka dina menstrosor i torktumlaren. Värmen kan skada tyget och försämra trosornas absorptionsförmåga. Häng istället trosorna på tork i ett utrymme med god ventilation. Även om det kan ta längre tid för Zizzis menstrosor att torka än dina vanliga underkläder på grund av de olika lagren, är det ändå det bästa sättet att se till att de behåller kvalitet och funktionalitet.


Genom att följa dessa steg kan du se till att dina menstrosor håller länge och behåller sin funktion.


"Jag rekommenderar att ha lika många menstrosor som antalet dagar din mens varar. På så sätt behöver du inte tvätta och torka dem lika ofta under mensen." - @lillisstyle

Vanliga frågor

Ja, menstrosor kan tvättas för hand med kallt vatten och milt tvättmedel. Detta är ett skonsamt sätt att rengöra dem och kan förlänga deras livslängd.

Ja, du kan tvätta menstrosor med dina vanliga underkläder och kläder. Välj ett skonsamt program och använd ett milt tvättmedel.

För att förkorta torktiden kan du hänga menstrosorna på tork ut och in. Detta gör att det yttre absorberande lagret torkar snabbare.

Det beror på ditt menstruationsflöde. Under dagar med kraftigare blödning kan det vara nödvändigt att byta dem oftare, medan de under dagar med mindre blödning kan sitta kvar hela dagen.

Det rekommenderas att du har 3–4 par för lätt flöde och 5–7 par för måttligt till kraftigt flöde, beroende på hur ofta du tvättar dem.

Ja, många kvinnor använder menstrosor som ett extra skydd vid sidan av tamponger, menskoppar eller bindor, särskilt under dagar med kraftigare flöde.

Med rätt skötsel kan våra menstrosor hålla i 2–3 år. Det är viktigt att följa skötselanvisningarna noga för att förlänga livslängden. Zizzis menstrosor kan förlora lite av sin absorptionsförmåga efter 20 tvättar.

Menstrosor kan tvättas och användas igen, vilket gör att de är ett bra alternativ till bindor och tamponger.