Så undviker du skav mellan låren

Så undviker du skav mellan låren

Du känner kanske igen problemet när det är varmt, eller när du är fysiskt aktiv, och det uppstår skavsår på lårets insida som kan orsaka både sveda och obehag? Ibland kan det bli ett så stort problem att det förstör sommarkänslan.


Lyckligtvis finns det sätt att undvika skav mellan låren. Det behöver inte betyda att du ska undvika att gå barbent på sommaren eller att ta den där springturen – som tur är finns det andra lösningar. I de kommande avsnitten hjälper vi dig att slippa skavsåren.


3 knep för att undvika skav mellan låren

Om du älskar att bära klänningar och kjolar på sommaren eller om du är mycket aktiv generellt får du här våra bästa tips för att undvika skavsår mellan låren. 

Andra tips för att undvika skavsår

Kräm

Om du ska till stranden eller om det är riktigt varmt vill du kanske inte ha på dig mer kläder än du verkligen behöver. Applicera istället en kräm för att skydda huden mot friktion. Med en skavsårskräm kan du förebygga skav. Kom bara ihåg att applicera den på det utsatta området innan du går ut i sommarvärmen.


Vaselin

Ett annat alternativ till innershorts och shapewear är vaselin. Den absorberas inte av huden och fungerar som ett skyddande lager på den känsliga huden. Vaselin är därför särskilt lämplig i sommarvärmen och under aktivitet, då fukt och värme gör huden mer utsatt.Om skadan redan är skedd – detta kan du göra mot skavsår

Naturligtvis är det bäst att förebygga skrubbsår, men om du redan har fått skrubbsår mellan låren finns det hjälpmedel för det också.


I första hand bör du undvika långa promenader så att huden på insidan av låren får en chans att vila och läka igen. Om du bor nära en strand kan du behandla skavsåren genom att bada. Saltvattnet har en läkande effekt och svalkar samtidigt irriterad hud.


Om du inte befinner dig i närheten av vatten kan behandlingen av dina skavsår bestå av en vanlig zinksalva. Den är mild och fungerar som ett skyddande lager på den skadade huden. Det ger huden tid att läka och hitta sin naturliga balans igen.


Vi har tidigare talat om innershorts och shapewear när det gäller förebyggande av skav. Naturligtvis är det värt att nämna att de också är idealiska för att förhindra att skavsåren förvärras. De håller effektivt det utsatta området skyddat, vilket förhindrar ytterligare irritation på låren och skyndar på läkningsprocessen.

Varför får man skavsår?

Det är ett problem som uppstår när det är varmt och du är fysiskt aktiv. Då produceras svett, vilket frigör salt på huden. I kombination med fukt och värme kan detta särskilt leda till irriterad hud på insidan av låret när de gnids mot varandra. När denna friktion uppstår kan det till slut kännas som om huden gnuggas med sandpapper.


Skavsåren uppstår oftast i känsliga områden där huden är tunn, exempelvis mellan låren och skinkorna. Irritationen underlättas naturligtvis inte av att det här är ett område där det ofta finns många hårsäckar och inåtväxande hårstrån. Skrubbsår börjar som skrapsår, men om du inte gör något åt dem kan de utvecklas till stora sår.


Njut av sommaren!

Oavsett om du får sår på låren när du går eller springer ska det naturligtvis inte vara något som distraherar din sommar. Med råden ovan kan du ha en fantastisk sommar utan att behöva oroa dig för skavsår.