Tips för att tvätta stickade plagg

Tips för att tvätta stickade plagg

De flesta av oss har någon form av stickade plagg i garderoben. En stickad tröja, ett par stickade byxor eller kanske en stickad kofta. Stickade plagg kan vara praktiska och stilrena på samma gång. Beroende på material, färg och form kan du bära stickade plagg under alla årstider.


Men stickade plagg är också ofta ömtåliga eftersom de vanligtvis tillverkas av naturmaterial. Det betyder att du måste ta väl hand om dina stickade plagg. Särskilt när du måste tvätta och torka dem. Vi hjälper dig med hur du bäst behandlar dina stickade plagg under tvätt och torkning.


Hur tvättar du stickade kläder?

Oavsett vilket material dina stickade plagg är gjorda av finns det 3 tips att tänka på när du tvättar dem. Läs mer nedan när vi går in på varje tips.

1. Kontrollera tvättinstruktionerna

2. Tvätta vid låga temperaturer

3. Använd en mild tvål, till exempel en ullspecifik


1. Kontrollera tvättinstruktionerna

Tvättinstruktionerna är alltid en bra början. Då kan du se exakt hur du ska tvätta just det här plagget. Beroende på vilket material ditt stickade plagg är tillverkad av och om det har knappar, snörning eller något annat påsytt tillbehör kan det påverka hur du ska hantera det.


Vissa stickade plagg kan endast kemtvättas eller handtvättas, medan andra enkelt kan tvättas i tvättmaskinen. Om du tvättar stickade plagg i maskinen, kom ihåg att använda ett skonsamt program. De flesta tvättmaskiner har ett program för skonsam tvätt med låga temperaturer och få varv. Du bör undvika att snurra dina stickade plagg för mycket.


Om du behöver tvätta ditt hemgjorda stickade plagg har du förmodligen inte någon tvättinstruktion. Om du är osäker på hur dina stickade plagg kommer att reagera på tvätt kan du börja med att tvätta ett provstycke. Då behöver du inte ta några risker med den äkta varan.


LÄS ÄVEN: Vad tvättsymbolerna på kläder betyder


2. Tvätt vid låga temperaturer

De flesta stickade plagg bör inte tvättas i mer än 30 grader Celsius – max 40 grader Celsius. Hur du än tvättar dem. Om inte skadliga bakterier har kommit in i kläderna finns det ingen anledning att tvätta med högre temperaturer.


Att tvätta vid låga temperaturer är bra för dina kläder och för miljön. Om du tvättar i kallt vatten med en temperatur på mindre än 30 bör du vara medveten om att det krävs ett särskilt tvättmedel för att få kläderna ordentligt rena.


3. Använd en mild tvål

Oavsett om dina stickade plagg är gjorda av bomull, ull eller något annat rekommenderas att du använder en speciell tvål när du tvättar stickade plagg. Vanligt tvättmedel är inte bra för dina stickade plagg eftersom det riskerar att skada materialets naturliga fibrer. Använd därför alltid en mild tvål till exempel för ull.


Av samma anledning bör du alltid hålla dig borta från fläckborttagningsmedel. Det är ett hårt medel som dina stickade plagg inte tål. Dina stickade plagg mår inte heller bra av att skrubbas, vilket ofta är fallet med fläckar. Använd istället ett skonsamt tvättmedel.

För att minska tvättbehovet kan du använda ett extra lager under ditt stickade plagg

Hur tvättar man stickade plagg för hand?

Om du vill tvätta dina stickade plagg för hand kan du följa dessa steg:

1. Fyll ett badkar eller handfat med ljummet vatten

2. Tillsätt en mild tvål för t.ex. ull och tvätta plagget försiktigt

3. Låt det ligga i 5-10 minuter

4. Skölj försiktigt bort tvålen i rent, ljummet vatten

5. Pressa och tryck ut vattnet – vrid inte!


Stickade plagg bör tvättas så lite som möjligt, men om det är oundvikligt att tvätta dem är det säkrast att göra det för hand – särskilt om du är osäker på om de tål maskintvätt.


För att minska tvättbehovet kan du använda ett extra lager under stickade plagg. Om du till exempel har en stickad blus kan du ha en t-shirt under den. På så sätt kan du använda dina stickade plagg längre.


Särskilt avsedd för tvätt av stickade plagg av ull

Ull är ett av de naturmaterial som inte bör tvättas för mycket. Ull sägs ofta vara självrengörande eftersom den innehåller det naturliga fettet lanolin, som minskar lukt och fungerar som ett antibakteriellt medel. Därför, om du har stickade plagg i ull kan du ofta bara vädra det utomhus i några timmar.


Speciellt för tvätt av akryl

Akryl kan sträcka sig, så det är extra viktigt att du följer tvättinstruktionerna för att se till att materialet håller formen.


De syntetiska plastfibrer som akryl består av är mycket känsliga för värme, så du bör alltid undvika torktumlare, strykjärn, radiatorer och liknande.

Hur torkar man en stickad tröja?

Den första (och viktigaste regeln) är: undvika torktumlaren. Försök istället med det här tillvägagångssättet:

1. Pressa försiktigt ut vattnet ur stickade plagg

2. Lägg stickade plagg på en handduk

3. Rulla ihop handduken (med det stickade plagget)

4. Applicera press på handduken genom att vid behov trampa på den

5. Rulla ut det stickade plagget och lägg det på en torr handduk för att torka färdigt


Precis som när du tvättar dina stickade plagg är det viktigt att du är försiktig när du torkar det. Därför rekommenderas ovanstående metod. Du kan också dra lite i plagget när du lägger ut det för att torka så att det behåller sitt ursprungliga form. Och vill du göra det säkert kan du använda ett måttband för att hitta rätt form när plagget torkar.


Du kanske frestas att hänga din stickade blus på en galge för att torka, men det är ingen bra idé. När stickningen är våt är den också tung, så du riskerar att galgen gör utbuktningar och ändrar formen, till exempel vid axlarna. Se därför alltid till att du lägger plagget platt när du torkar det.


Om ditt stickade plagg har krympt

Många av oss är rädda för att våra stickade plagg krymper när vi tvättar dem. Kanske klarade det inte tvättmaskinen, kanske var temperaturen för hög, eller så hamnade det i torktumlaren. Som tur är behöver du inte kasta ut ditt stickade plagg om något hänt med det. Det finns ett trick som du kan använda när dina stickade plagg plötsligt har bytt storlek.


1. Fyll ett badkar eller en hink med ljummet vatten och tillsätt några matskedar babyschampo eller hårbalsam

2. Se till att gnida in schampot eller balsamet i det stickade plagget och låt det verka i 5-10 minuter

3. Ta upp det stickade plagget ur vattnet och pressa ut överflödigt vatten – utan att vrida det

4. Lägg det stickade plagget på en torr handduk och dra försiktigt i tyget för att få rätt form och storlek

5. Låt kläderna torka – helst ovanpå ett torkställ så att luften kan komma in under dem

6. Vid behov kan du upprepa processen när plagget är torrt


Det finns en chans att du kan få tillbaka ditt stickade plagg om det har krympt, men du behöver inte ta några risker när du tvättar det. Kom alltid ihåg att ta hand om det och behandla det med omsorg vid tvätt.


LÄS ÄVEN: Så förlänger du livslängden på dina favoritkläder