Guide till shapewear:

Guide till shapewear:

hitta de bästa shapewear för din kropp

Bär shapewear och ta del av alla fördelar

Fler och fler kvinnor bär formkläder - från Helsingborg till Hollywood. Och vi förstår varför! Det finns många goda skäl till att bära formkläder. De hjälper till att forma din kropp. De döljer linjer från underkläder. De gör att kläderna sitter bättre. De kan förbättra hållningen. Och viktigast av allt är att rätt formkläder kommer att höja ditt självförtroende och ge dig en lyster.


Formkläder handlar inte om att fuska eller gömma. Vi rekommenderar inte att du bär formkläder för att dölja något - tvärtom! Dina formkläder ska framhäva dina bästa tillgångar och vackra kurvor och, viktigast av allt, få dig att känna dig bekväm.


Det kan dock vara svårt att veta vilken variant av formkläder man ska välja. Vi hjälper dig med tips och råd kring hur du ska bära och välja rätt formkläder och vi vill visa dig de bästa formkläderna för olika kroppsdelar och figurer.


4 tips: Få ut det mesta möjliga av dit shapewear

Om du inte är van vid att köpa formkläder kan det kännas lite svårt att hitta rätt. Vi hjälper dig att hitta de formkläder du behöver. Oavsett vilka formkläder du väljer finns det dock några tips som du alltid bör ha i åtanke.


1. Undvik att bära för tajta formkläder. Formkläder skall sitta bra, men inte vara så tajta att det känns obekvämt. Kompromissa aldrig med bekvämligheten.


2. Välj rätt färg. För att få ut det mesta av dina formkläder kan du använda nyanser som ligger så nära din hudton som möjligt.


3. Hitta rätt balans. Välj att fokusera på en eller några få kroppsdelar för att ge dig en bra balans. På detta sätt kan dina kroppsdelar skapa en liten motvikt, vilket gör att helheten får ett mer sammanhållet uttryck.


4. Bygg upp en garderob med formkläder. Precis som du förmodligen har byggt upp din övriga garderob, kan det också vara värt att bygga upp en liten garderob med formkläder. Det finns situationer där en variant av formkläder passar bäst och andra situationer där en annan typ av formkläder är det bästa alternativet.


Det bästa shapewear för dina behov

Det kan som sagt vara lite svårt att hitta rätt bland alla modeller av formkläder. Vissa vet redan vilka delar av kroppen de vill framhäva eller strama åt, medan andra behöver vägledning för att avgöra vilka formkläder som passar bäst för just deras kropp.


Nedan hittar du våra rekommendationer för de bästa formkläderna till rumpa, mage, höfter och lår. Vi hjälper dig att bestämma vilken typ av formkläder du ska välja om du har en timglas-, dropp- eller rund kroppstyp.


De bästa formkläderna för magen

Magen är det område som de flesta vill ha hjälp med att forma och strama upp. Särskilt om du har en timglasfigur med smal midja, kan du välja att smickra din kroppsform med hjälp av formkläder som fokuserar på midjan. Om du har en rund kroppstyp kan du också använda formkläder för magen för att forma överkroppen.


  • Formgivande trosor med hög midja är en uppstramande trosa som håller in magen och definierar midjan.
  • Formgivande kroppsdräkt eller torselette ger stöd för hela överkroppen och höfterna utan att skära in i magen.
  • Den figurformande klänningen ger dig en vacker siluett. Den definierar midjan och är perfekt att bära under en kroppsnära klänning.
  • Bär en formgivande topp om du vill forma magen och ryggen. Överdelen är flexibel och kan användas ihop med de flesta klädesplagg.
  • Formgivande leggings är bra om du vill ge stöd till både magen och rumpan. Du kan bära dem på samma sätt som du gör med alla andra tights eller leggings under en klänning eller kjol.

Det bästa shapewear för höfter och lår

De flesta är bekanta med utbuktningar och ojämn hud runt låren och höfterna. Formkläder kan hjälpa till att släta ut huden och definiera kurvorna. Om du har en droppformad figur med mindre bröst och bredare höfter kan du framhäva din naturliga form genom att ge stöd till underkroppen med följande val av formkläder:


  • Formgivande shorts tar bort hudens naturliga utbuktningar och ger dig fina linjer. Samtidigt formar de hela området från lår till midja.
  • Formgivande shorts med hög midja, eller åtstramande shorts som de också kallas, har samma funktion som formgivande shorts, men de har en högre midja och ger stöd ända upp till bysten.
  • Om shorts inte är din grej kan du bära ett par formgivande tights. De stramar upp och formar även höfterna och rumpan, samtidigt som de täcker benen.

Det bästa shapewear för baksidan

Många vill ge rumpan ett lyft eller forma den mer. För detta ändamål är passar formkläder perfekt. Formkläder för rumpan passar också bra om du har en droppformad figur eller en timglasfigur.


  • Ett par formgivande shorts stramar upp baksidan av kroppen, samtidigt som de ser till att eventuella troskanter förblir osynliga.
  • Den formgivande dräkten ger stöd för både rumpa och överkropp. Förutom att ge rumpan ett lyft har den också en utslätande effekt på magen.

Dölj inte dit shapewear

Även om många bär sina formkläder under sina kläder kan du även bära formkläder som en synlig del av din utstyrsel. Formgivande underkläder behöver inte alltid vara dolda.


Du kan till exempel bära en svart formgivande kroppsstrumpa till ett par jeans. På detta sätt får du en topp som sitter bra och som samtidigt visar upp din kroppsform. Du kan också kombinera en vit formgivande topp med ett par svarta kostymbyxor och bära en kavaj över den. Det ger en elegant och enkel stil som kan bäras både till vardags och vid festliga tillfällen.


Vissa formkläder har detaljer som spetsar och tydliga vävda mönster. Det är detaljer som kan hjälpa dig att ge din stil lite mer personlighet och det lilla extra.


Om du bär en kort klänning kan ett par spetsar på de formgivande shortsen göra den mer feminin, och om du bär en formgivande topp utan något utanpå kan ett vävt mönster förvandla den till något mer än bara en vanlig bastopp.


Formkläder kan visas upp och bäras som alla andra kläder, med den extra fördelen att de hjälper till att forma kroppen och ge dig en fin utstrålning.


Shapewear ger ett vackert utseende

Som vi tidigare har förklarat hjälper formkläder till att släta ut huden och forma kroppen. Det är dock bara en av alla bra anledningar till att bära formkläder. Du kanske också vill bära formkläder eftersom kläderna sitter bättre.


Eftersom formkläder ger ett enhetligt uttryck är de också perfekta att bära under till exempel en åtsittande klänning eller ett par jeans med smal passform. De minskar eventuella (oönskade) veck och utbuktningar på kroppen och ger ett jämnare intryck.


Samtidigt kompletterar rätt formkläder dina andra kläder och får dem att sitta bättre. Din klänning kommer att få ett bättre fall utanpå formkläder eftersom formkläderna ofta är tillverkade av ett slätt material som gör att plagget glider bättre.


Generellt sett hjälper formkläder dina kläder att sitta bättre. När dina kläder sitter bra kommer det också att synas på dig och din utstrålning.


Kvalitet och passform är av största vikt

Du vill försäkra dig om att du kan bära dina formkläder under lång tid och att du kan använda dem många gånger. För att detta ska vara möjligt måste både kvaliteten och passformen vara bra.


Kvaliteten och passformen återspeglas i materialet och vävnaden. För att få bästa möjliga effekt måste tyget vävas i tre olika riktningar. Ju färre riktningar plagget har vävts i, desto sämre är materialet på att hålla in figuren och passformen blir heller inte lika bra.


Naturligtvis är det också viktigt att materialet kan andas. Välj därför formkläder som är tillverkade av ett microfibermaterial som låter huden andas och som tar bort eventuell svett.


För att behålla den goda kvaliteten är det också viktigt att du tvättar din formkläder på rätt sätt. Du kan tvätta i maskin, men ställ in programmet på fintvätt och använd högst 40 grader. Det är också bäst att undvika användning av mjukmedel och att vänta tills dina formkläder är helt torra innan du tar på dig dem.