Reflect

Hos Zizzi vill vi vara en del av den förändring som världen behöver. Vi kan alla fatta bättre beslut och göra mer – men det är tillsammans som vi kan göra mest skillnad.


Därför har vi som modeföretag – och som din leverantör av kläder för alla tillfällen – ett ansvar att göra bättre alternativ tillgängliga. För att du ska kunna göra välgrundade val när det gäller de kläder du köper.


För oss innebär det flera saker. Först och främst handlar det om att skapa kläder som du älskar, använder och tar hand om.


För det andra innebär det att vi vill erbjuda fler kläder som är tillverkade av material som är genomtänkta och som tar bättre hänsyn till den värld vi lever i. Du kan läsa mer om dessa material här.


I Zizzis butiker och på vår hemsida kan du hitta produkter i mer ansvarsfulla material genom att leta efter märkningen ""Reflect"". 


Dessa plagg är tillverkade av ett material som på ett eller flera sätt är bättre än deras klassiska motsvarighet.


Det kan handla om att mindre vatten används i produktionen, att CO2-utsläppen är lägre, att färre kemikalier används, att materialet återvinns eller något helt annat.


Det finns ännu inget material som kan klassificeras som 100% hållbart. Därför arbetar vi för att använda mer genomtänkta och bättre material – och vi uppmuntrar dig att fundera över dina val. Nedan finns en lista över de material som kvalificerar en produkt till att få Reflect-märkningen – och varje materials för- och nackdelar.


Läs vidare så att du kan göra mer reflekterande val i din konsumtion av kläder och mode.

Ekologisk bomull

Ekologisk bomull har flera fördelar som är värda att känna till när du ska besluta dig för om du ska göra ett köp. För det första används inga giftiga kemikalier i produktionen eller odlingen av kläder av ekologisk bomull. Det gäller även bekämpningsmedel och GMO (genetiskt modifierade organismer). 

Detta är särskilt fördelaktigt för den biologiska mångfalden, jorden och grundvattnet i de områden där bomull odlas. Det innebär också att jordbrukare och fabriksarbetare inte utsätts för giftiga kemikalier, vilket är en stor fördel för deras hälsa. Odlingen kräver dock större arealer än för vanlig bomull.

Samtidigt är det fortfarande oklart om ekologisk bomull använder mindre vatten än konventionell bomull och det rör sig fortfarande om stora mängder.


LENZING™ and ECOVERO™

LENZING™ och ECOVERO™ är varumärken som tillhör Lenzing AG. 

LENZING™ ECOVERO™-viskos är en viskos från företaget LENZING™. Träet som används i produktionen kommer från certifierat ansvarsfullt skogsbruk. Endast ekologiska och giftfria lösningsmedel används i produktionen och fabrikerna använder en speciell produktionsmetod som gör att vattenförbrukningen och CO2-utsläppen halveras jämfört med konventionell viskos.


TENCEL™

TENCEL™ är ett varumärke som tillhör Lenzing AG. TENCEL™ Lyocell är en lyocellfiber som tillverkas av LENZING™. Träet som används för att tillverka TENCEL™ Lyocell kommer från certifierat ansvarsfullt skogsbruk. Där används endast organiska och giftfria lösningsmedel. Fabrikerna använder ett slutet system som återvinner mer än 99% av de lösningsmedel och vatten som används i produktionen.


Återvunnen polyester

Återvunnen polyester tillverkas av återvunna plastflaskor, tygrester från produktionen eller använda polyesterprodukter. Återvunnen polyester minskar plast- och textilavfall och bidrar vid några tillfällen till en mer cirkulär modeindustri.


Livaeco™ by Birla Cellulose™ Viskose

Livaeco by Birla Cellulose™ Viscose är, liksom EcoVero, en viskos som tillverkas på ett bättre och mer ansvarsfullt sätt än traditionell viskos.

Träd är råvaran som skapar viskos, i den här viskosen kommer trädet från certifierat ansvarsfullt skogsbruk.

Trädet hackas till träflisor och löses upp i en kemisk process, för att sedan omvandlas till en fiber som kan vävas till tyg.

Livaeco by Birla™ Viscose tillverkas i ett slutet system där vatten och lösningsmedel återanvänds. Detta leder till lägre vattenförbrukning och ett begränsat utsläpp av CO2.

Livaeco by Birla™ Viscose kan spåras tillbaka genom hela produktionsprocessen med hjälp av blockkedjeteknik, vilket skapar transparens och insikt i produktens resa. I dagsläget kan inte viskos återvinnas. Ta därför väl hand om de kläder som är tillverkade av viskos och reparera dem om de går sönder.


Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS står för Global Organic Textile Standard. Det är den ledande internationella certifieringsstandarden för ekologiska textilier. Certifieringen är en garanti för att bomullen har odlats, skördats och odlats utan användning av bekämpningsmedel, GMO och andra skadliga ämnen. Detta skyddar arbetstagarnas hälsa och kvaliteten på vattnet och jorden där bomullen odlas. GOTS skiljer sig från de flesta andra certifieringar av ekologiska textilier genom att ställa höga krav på andra hållbarhetsaspekter, till exempel socialt ansvar i försörjningskedjan. Detta omfattar bland annat att arbetstagarna ska få en skälig lön som går att leva på, att barnarbete är förbjudet och att arbetsförhållandena är säkra. Varje länk i försörjningskedjan kontrolleras en gång om året för att se till att de fortfarande uppfyller de höga kraven enligt GOTS-standarden.


Global Recycled Standard (GRS)

GRS står för Global Recycled Standard och är en av de ledande standarderna för återvunna textilier. Standarden är en garanti för att minst 50% av fibrerna i en produkt kommer från återvunnet material. Oberoende tredje parter besöker varje länk i försörjningskedjan för att se till att obehandlade material och återvunna material hålls åtskilda. Förutom att garantera återvunnet innehåll har GRS-standarden också höga sociala och miljömässiga krav. Potentiellt skadliga ämnen får inte användas i eller på GRS-produkter, och det inspekteras att kemikalier hanteras på ett miljösäkert sätt. Arbetstagarna måste ha rena och säkra arbetsförhållanden som är fria från diskriminering och barnarbete, som är förbjudet.