Skoguide

Skoguide

Tycker du att det kan vara svårt att hitta skor som passar? 

Det finns många saker som spelar in för att hitta ett par skor som sitter bra på foten. Vanligtvis baserar vi skostorleken på fotens längd – men vad som också spelar in är hur breda våra fötter är, och om man har en hög eller låg vrist. När det gäller stövlar spelar även ankelns bredd en stor roll för om skon passar.


På Zizzi har vi därför utvecklat en kollektion av skor för dig som upplever att skorna oftast är för smala eller små för din fot. Här är alla skor och stövlar tillverkade med Wide Fit och har extra utrymme för vaden. Skorna är utformade i åtanke på passform – precis som allt annat du hittar hos Zizzi.

Passar en sko med Wide Fit mig?

Alla Zizzis skor är tillverkade med vad vi kallar "Wide Fit". Detta innebär att sulan är något bredare och att extra utrymme skapas för vristen, och du slipper skor som klämmer. 

När skor tillverkas specifikt för bredare fötter kan det hända att man behöver en annan storlek än vad man normalt använder. När du har en bredare fot kompenserar du vanligtvis genom att köpa en sko som är lite för stor på längden. Men det behöver du inte göra här – just för att våra skor har extra bred sula och extra utrymme runt vristen. 

Dessutom ger alla skor ett bra stöd för ankeln, så att de inte klämmer eller gör dina fötter överansträngda.


Om du ofta upplever att dina skor stramar åt, eller om det kanske bara känns som om de är gjorda för en smalare vad och fot än vad du har, då är Wide Fit det rätta valet för dig.

Stövlar med högt skaft

För stövlar med högt skaft har vadens omkrets stor påverkan på om skorna passar. Därför framgår skaftets omkrets i alla produktinformationer. Omkretsen mäts vid toppen av skaftet. Därför framgår även höjden på skaftet i produktinformationerna. För att ta reda på om skon passar eller om den riskerar att bli för liten ska du mäta omkretsen av din vad på samma höjd som skaftet.


Illustrationen visar hur man gör för att mäta vaden på rätt ställe.

Så hittar du rätt storlek

För att hitta rätt storlek är det viktigt att du mäter din fot. Om du tycker att det är svårt att nå, ta hjälp av någon. Det är bäst att mäta på morgonen, eftersom fötterna kan svälla under dagen.


Ta fram ett A4-papper, något att skriva med och en linjal eller ett måttband. 

  • Ställ dig ovanpå pappret med hälen intill väggen – det är viktigt att du inte sitter ner utan står upp.
  • Placera vikten på den fot som ska mätas
  • Dra en linje framför din längsta tå
  • Mät avståndet och hitta din storlek i tabellen nedan.
  • Hvis du står mellom to størrelser, velger du den minste av de to.

Skriv gärna ut och använd vår fotmätare.


Passformen är inräknad i storlekarna, så du behöver bara ta hänsyn till längden på din fot.

Justeringsalternativ

När vi utvecklar våra skor på Zizzi fokuserar vi på justerbarhet. Vi vet att det finns lika många olika fötter som det finns kroppar. En av våra huvuduppgifter är att göra skor som passar den breda foten perfekt, och eftersom bredd finns i många olika mått är justerbarheten också en viktig sak för oss. Du kommer därför att hitta anpassningsalternativ som t.ex.:


  • Olika fastsydda elastiska bitar. De kan finnas på många olika ställen på skon och är ibland så väl dolda att du måste leta efter dem för att se dem.
  • Vi ser till att det finns extra justeringsmöjligheter i våra spännen - till exempel genom att göra extra hål eller genom att ge utrymme för att du ska kunna lägga till hål själv.
  • Du hittar även kardborreband på vissa av våra skor. Inte bara för att det ger ett annorlunda utseende, utan också för att det är lätt att justera det.Betydelsen av skosnören

Om du märker att skon inte sitter ordentligt på foten kan det hjälpa att flytta på snörena. Beroende på snörets placering kan du anpassa skorna till dina fötter och deras form.


Här kan du se de olika alternativen och vad varje alternativ kan göra för dig.


Storleksguide

Fotlängd Storlek (IT) Storlek (FR) Storlek (EU) Storlek (US) Storlek (UK)
23,1 cm 37 37 37 6,5 4,5
23,8 cm 38 38 38 7,5 5,5
24,6 cm 39 39 39 8,5 6,5
25,4 cm 40 40 40 9,5 7,5
26,2 cm 41 41 41 10,5 8,5
27,1 cm 42 42 42 11,5 9,5
27,6 cm 43 43 43 12,5 10,5