Så tvättar du din BH

Så tvättar du din BH
Så tvättar du din BH

En bra BH är essentiellt. Den ger dig stöd, boostar ditt självförtroende och kan ge känslan av en komplett outfit. Det är naturligtvis viktigt att du tar hand om din BH på bästa sätt.


Har du en BH som du gillar lite extra, använder du den säkert också ganska ofta. När du använder din BH ska den också tvättas med jämna mellanrum. Tvättar och frekvent användning kan slita på din BH. Hur tar man då bäst hand om sin BH så att man säkrar att den kan användas om och om igen?


Hur tvättar man BH:ar?

Det bästa du kan göra för din BH är att tvätta den för hand. Tvättar du den i tvättmaskinen finns det en större risk att den slits onödigt mycket på kort tid. Oavsett vilken tvättmetod du väljer är det en bra idé att välja tvättmedel med omsorg.


Du bör aldrig använda sköljmedel när du tvättar din BH. Det kan nämligen skada elasticiteten. Tvättmedel är inte ett no-go men du bör välja ditt medel med omsorg och gärna ett som är milt – som är gjort för fintvätt.


För säkerhetsskull är det en god idé att ta ut eventuella avtagbara detaljer eller uttagbar vaddering på din BH innan du tvättar den.

Hur tvättar man sin BH för hand?

Det absolut bästa du kan göra är att tvätta din BH för hand. Det kan du göra i en liten balja eller i handfatet och det behövs endast vatten och eventuellt lite milt tvättmedel. Det kan kännas lite mer krävande än att slänga in den i tvättmaskinen men du vänjer dig snabbt till det och din BH kommer få en förbättrad livslängd.


Den klassiska handtvätten är extra bra om du ska tvätta en bygel-BH. Maskintvätt är nämligen mycket mer slitsam för din BH och det betyder också att det är en större risk att bygeln går sönder, eller går igenom tyget och ut i maskinen vilket kan leda till att andra kläder förstörs eller i värsta fall att själva tvättmaskinen går sönder.


Det är faktiskt ganska enkelt att tvätta en BH för hand. Du låter BH:n ligga i vatten med lite tvättmedel för fintvätt en liten stund, sedan sköljer du noggrant igenom den för att sedan lägga den på tork. Det är två saker som är viktiga att komma ihåg, för det första får vattnet inte vara för varm. Låt det vara ljummet det är bättre för de elastiska egenskaperna i tyget. För det andra ska den inte ligga i blöt allt för lång tid – speciellt inte om det är en BH i färg då riskerar du nämligen att färgen bleknar.


Om du tvättar din BH i tvättmaskinen

Ibland har man kanske inte möjlighet att tvätta BH:n för hand och ibland behöver man välja det enkla alternativet och låta tvättmaskinen göra det. Eller så föredrar du helt enkelt att tvätta din BH i tvättmaskinen. Det är heller inte förbjudet att tvätta BH:n i tvättmaskinen, det förkortar bara dess livslängd något och är mer riskabelt.


1. Det första du behöver göra är att stänga alla spännen på BH:n. Det kan sluta illa för både kläder och tvättmaskin om en av dem fastnar i något.


2. Därefter rekommenderar vi att du lägger BH:n i en tvättpåse. På så sätt undviker du ovanstående risker och det är skonsammare för BH:n att placeras i en sådan påse.


3. När du är redo att börja tvätta ska du naturligtvis följa tvättinstruktionerna. Generellt sett är det bäst att använda ett skonsamt tvättprogram och aldrig tvätta BH:ar vid mer än 30 grader. Som vi nämnt tidigare bör tvättmedlet vara milt och sköljmedlet bör du skippa helt och hållet.

Hur ofta ska man tvätta sin BH?

Hur ofta man ska tvätta sin BH är individuellt men det är sällan man behöver göra det varje dag eller efter varje användning. Att övertvätta sin BH sliter onödigt mycket på elasticiteten och tygets fibrer det är därför bättre att de tvättas mer sällan eller vid behov.


Många följer tumregeln att en BH kan bäras tre eller fyra gånger innan den behöver tvättas, men det är naturligtvis upp till dig att avgöra om detta gäller för dig. Svettas du mycket kan du behöva tvätta den varannan gång, till exempel under sommaren. Sedan har vi förstås sport-BH:n som måste tvättas efter var gång den används.


Ett tips är att ha flera BH:ar i garderoben som du kan byta mellan. På så sätt har du alltid en att ha på dig när den andra är i tvätten och det går längre tid innan du behöver tvätta.


Så torkar du din BH

Låt oss börja med att klargöra en sak, lägg aldrig din BH i torktumlaren. De höga temperaturerna är inte alls bra för den. Det bästa är att helt enkelt låta den lufttorka.


När du har tvättat din BH – antingen för hand eller i maskin – Vill du kanske vrida eller pressa ur BH:n innan du torkar den men försök att undvika detta. Istället kan du forma den försiktigt så att den någorlunda återgår till sin ursprungliga form. Det är framförallt vid maskintvätt som BH:n riskerar att bli missformad.


När det gäller torkning är det bästa du kan göra att låta BH:n torka plant. Lägg den med kupan uppåt på en handduk eller liknande och låt den självtorka, lätt som en plätt. Sen är den redo att användas om och om igen.