Oskrivna regler för bröllop: vad ska du ha på dig?

Oskrivna regler för bröllop: vad ska du ha på dig?

Ta reda på vad du får och inte får när du klär dig inför ett bröllop

Om det finns en fest som vi älskar så är det bröllop. Tanken på att tillbringa en hel dag med att fira brudparet och deras kärlek till varandra är fantastisk. Det är en stor dag för brudparet, så självklart vill du göra festen och dig själv som gäst extra speciell.


Men hur mycket ska du egentligen du och din outfit sticka ut – och hur? Kan du bära en vit klänning? Vad sägs om en röd? Och hur lång ska klänningen vara? Vi ger dig svaren på de oskrivna reglerna om vad du kan ha på dig på ett bröllop.


Förstå reglerna och klädkoderna

Vid ett klassiskt bröllop där värdparet har ägnat månader åt att planera dagen vill man också att de ska se att du som gäst har ansträngt dig och ser fram emot att fira dem och deras speciella dag. Men hur går det till att hitta rätt klänning i stora storlekar för ett bröllop? Kan man bära en svart klänning på ett bröllop? Vad betyder en röd klänning på ett bröllop? Vi hjälper dig med svaren här.


Vilka kläder har man på sig på ett bröllop?

Huvudregeln är att du som gäst inte ska ta uppmärksamheten från brudparet. Du bör ha festliga kläder på dig, men det finns också oskrivna regler om vilka färger du inte bör ha på dig. Det kan också vara bra att tänka på årstiden och hur länge festen varar, så att du kan hitta en klädsel som är bekväm att bära under hela dagen.


Håll reda på färgerna

Låt oss ta en närmare titt på traditionerna kring färg, så att du inte går ut och köper en klänning som inte kan användas till det kommande bröllopet. Det är inte alla brudpar som följer traditionerna, så det är en bra idé att fråga bruden om du är osäker på vad du får ha på dig.


Kan du bära vitt på ett bröllop?

Det korta svaret är nej. Den oskrivna regeln om den vita färgen är ganska enkel: den vita klänningen är reserverad för bruden, och som kvinnlig gäst bör du undvika kläder i vita nyanser helt och hållet. För att få bruden att känna sig speciell är det bara hon som bär vitt denna dag.


Kan du bära svart på ett bröllop?

Svart är ett no-go på ett bröllop. I ett sådant sammanhang skulle svart förknippas med sorg, vilket är motsatsen till den känsla som ett bröllop bör framkalla. Om du väljer att bära den klassiska färgen på till exempel en kjol bör du kombinera den med en överdel i en annan färg eller tvärtom – så länge du inte bär helt svart.


Kan du bära rött på ett bröllop?

Du kanske tror att rött är bra för en kärleksfest – som ett bröllop – men du bör faktiskt undvika det. Det sägs att en röd klänning signalerar att du är brudgummens älskarinna eller att du vill förföra honom. Fler och fler accepterar dock att bröllopsgästerna bär rött – men fråga brudparet innan du dyker upp i en röd klänning.


Undvik att dra till dig uppmärksamhet

Om du vet vilka färger du ska undvika är du på god väg mot en lyckad bröllopsoutfit. Det finns bara en viktig tumregel till, nämligen att du som kvinnlig gäst inte får överglänsa brudens klänning och dra till dig för mycket uppmärksamhet.


Detta innebär att du bör undvika mycket korta klänningar, genomskinliga klänningar och mycket lågt skurna klänningar. Det kan vara svårt att veta om klänningen du har tänkt dig är för mycket, så det kan vara en bra idé att fråga bruden. Det är trots allt hennes och hennes partners fest.

Tips på en bra bröllopsoutfit

Även om det finns många traditioner och oskrivna regler att tänka på när du som kvinna ska hitta den perfekta outfiten för ett bröllop, så finns det också många möjligheter.


Om vi ska sammanfatta traditionerna och koka ner det till vad du får snarare än vad du inte får, så är det bäst att välja en klänning i dämpade färger som är längre än knäet och som inte är alltför utmanande.


Den dansvänliga klänningen

Midiklänningen är vanligtvis skuren vid knät och passar därför in i reglerna för längden på klänningen när du är gäst på ett bröllop. En midiklänning ger en feminin, lätt och elegant look, och det bästa av allt är att den bekväma längden gör att du kan dansa hela natten utan att behöva oroa dig för att trampa på klänningen. Midiklänningen är en bra idé om du ska gå på ett sommarbröllop där temperaturen kan vara hög.

Den långa klänningen för både sommar och vinter

Ett självklart val av klänning att ha på sig på bröllopet är maxiklänningen. Den finns i en mängd olika färger och former, och klänningens längd gör den väldigt elegant. På så sätt kan du klä upp dig utan att det blir för mycket. Styla den långa klänningen med eleganta smycken och stilettklackar eller tona ner looken med ett par platta sandaler och en naturlig sminkning.

Färger till festen

Det finns färger som du bör undvika, men det finns också många färger som du får ha på dig. Ett bröllop är ett utmärkt tillfälle att ta på en färgglad klänning – men var försiktig så att den inte blir för färgglad och drar bort uppmärksamheten från bruden. Satsa på en somrig och feminin look med till exempel en blå spetsklänning, en blommig klänning eller en rosa plisserad klänning.

Shapewear med fokus på kroppens detaljer

När du har hittat den perfekta klänningen kanske du också vill köpa bra shapewear. Shapewear skapar en snygg siluett och är perfekt att bära under klänningen – utan att behöva kompromissa med komforten. Med en shapewear-klänning eller ett par shapewear-shorts kommer den vackra klänningen till sin rätt.

Alternativ till klänningen

Om långa klänningar inte är din grej kan du sätta på dig ett par snygga kostymbyxor med en feminin topp eller klassisk skjorta. Du kan också byta byxorna mot en kjol eller till och med sätta på dig en fin byxdress.

Årstid och komfort

Oavsett om valet faller på en klänning, en kostym eller något annat är det en bra idé att ha säsongen i åtanke. Om det är ett sommarbröllop kan det vara en bra idé att välja en outfit i lätta material, medan ett vinterbröllop bjuder in till en varmare look.


Sist men inte minst är det bra att komma ihåg att bröllop ofta pågår i många timmar, så det är en bra idé att välja en outfit som är bekväm att bära under lång tid.


Den bästa passformen

Oavsett om du väljer en lång klänning, en färgad klänning eller en annan typ av festklänning, så är det alltid bra att vara uppmärksam på passformen. Beroende på din figurtyp finns det olika passformer som passar bäst till din kropp.


Sätt pricken över i:et med accessoarer

När du vet vad du ska ha på dig kan du överväga om du ska lägga till accessoarer för att få till den sista touchen.


Om du till exempel har valt en klänning i en neutral färg kan du sätta på dig ett par färgglada stilettklackar. Om du tycker att det saknas något kan smycken eller håraccessoarer också piffa upp din outfit på nolltid.


En snygg frisyr och fint smink kan fullända varje look – varför inte kombinera den fina outfiten med en festsminkning med massor av härliga färger? 


Ha så kul!