Vilken bh ska du välja?

Vilken bh ska du välja?
Vilken bh ska du välja?

En bh är inte bara en bh. Rätt bh ger först och främst din byst det stöd den behöver. Dessutom får den dina kläder att sitta ordentligt och kompletterar din byst.


Bröst är olika, preferenser är olika och tillfällen är olika. Därför är utbudet av bh:ar och varianter stort – och ibland väldigt förvirrande. Vi guidar dig genom de vanligaste bh:arna så att du kan hitta den modell som passar just dina behov.


Det börjar med rätt storlek

Innan du bestämmer vilken typ av bh du behöver är det viktigt att du vet vilken storlek du har. Om du har fel bh-storlek är även den bästa bh:n värdelös.


Använd ett måttband och en välsittande bh för att hitta din bh-storlek. Sedan mäter du dig runt bröstet och strax under bysten. Med hjälp av dina mått kan du använda dig av en storleksguide för att hitta storleken för just dig.


I vår bh-guide går vi igenom varje steg och visar dig var och hur du ska mäta dig själv för att läsa vår storlekstabell för bh:ar.

Fyra funktioner hos din bh

Bh:ar har olika funktioner och egenskaper som alla har betydelse för om det är rätt bh för just dig. Om du bara ska slappa hemma behöver du kanske inte push up-effekten, och om du ska ha bara axlar i din festklänning kan det vara smart att välja en axelbandslös behå. Du kan läsa mer om de vanligaste funktionerna nedan.


Bh med bygel

Många bh:ar har en metallbygel som är fastsydd i tyget under varje bröst. Fördelen med en bh med bygel är att den ger bra stöd samtidigt som den formar bröstet. Detta gör den särskilt lämpad för personer med stor byst.


Det kan också finnas tillfällen då en bh utan bygel är att föredra. Om du till exempel hade tänkt att spendera dagen i soffan kan det vara smart att undvika metallbyglar, som kan vara obekväma när du ligger ner.


Bh med band

Det kan vara bra att ha band på bh:n eftersom de kan ge extra komfort och lite mer stöd. Men ibland kan en bh utan band – eller en självhäftande bh som den också kallas – också vara den mest optimala lösningen. Du kanske vill undvika synliga band om du har en klänning eller en topp där axlarna är nakna.


Även om bh:n inte har några band behöver du inte oroa dig för att den inte håller din byst på plats. En självsittande bh utan band har vanligtvis byglar och är ofta bredare i den del som går runt hela kroppen. Därför kan en axelbandslös bh också användas om du har stora bröst.


Vadderad bh

Det är en smaksak om bh:n ska vara vadderad eller inte. Det beror på om du vill att bh:n ska ge form åt bröstet – och i så fall hur mycket. Själva vadderingen kan bestå av olika material och typer, men gemensamt för alla är att de formar bysten. En bh som är vadderad kan kännas lite stel, just för att den har flera lager som ska forma bröstet.


Push up-bh

Om du vill ha mer volym är en push up-bh det självklara valet. Som namnet antyder lyfter en push up-bh bysten och får den att se större ut. Detta görs med hjälp av vaddering som sitter under och vid sidan av kupan. Push up-bh:n används främst av kvinnor med mindre bröst men på en del push up-bh:ar kan man ta ur vadderingen så att kvinnor med större byst också kan använda dem utan att det ger en lyftande effekt.

En bh för varje ändamål

Om du har en bas-bh som du använder till vardags kan det vara det små egenskaper som avgör om bh:n passar just dina behov. Det finns också bh:ar som är utformade för att passa mer specifika situationer eller tillfällen. Förutom dessa egenskaper är det även viktigt att ha fokus på material, utformning och syfte. Du kan läsa mer om de mest populära typerna nedan.


Minimizer

Har du en stor byst som du vill få till att se mindre ut? Då är en minimizer-bh det rätta alternativet. Denna typ av bh är utformad för att fördela bröstvävnaden jämnt i kupan och på så sätt minska bröstets storlek. Samtidigt är minimizer-bh:n utformad för att ge maximalt stöd och komfort för den stora bysten.


Sömlös bh

En helt mjuk bh utan sömmar – eller seamless bh som det också kallas – kan vara det bästa alternativet om du har behov för minimalt stöd som inte är för synligt. Den här typen av bh har antingen ingen eller väldigt lite vaddering och låter bysten forma bh:n i stället för att bh:n ska forma bysten. Den har varken fyllning eller bygel som riskerar att vara i vägen och därför är den också väldigt behaglig att bära – nästan så att du glömmer att du har den på dig!


Sport-bh

När du tränar eller är aktiv är en bra sport-bh otroligt viktigt – faktiskt nästan det viktigaste. Det kan vara både irriterande och smärtsamt ifall din bh inte ger dig optimalt stöd när du tränar. Därför är det också viktigt att välja en stödjande sport-bh som är anpassad för den aktivitet du utför. Om du till exempel går på ett yoga- eller pilatespass behöver du inte lika mycket stöd som om du springer eller tränar.


Gemensamt för alla sport-bh:ar är att de ska sitta nära kroppen samtidigt som de ger stöd så att du kan röra dig fritt. Dessutom är de alla utformade i svettabsorberande material, vilket gör att din hud kan andas och bli av med svett.


Amnings-bh

För en amnings-bh är bekvämligheten och komfort A och O. En bh ska aldrig vara i vägen när du ska amma ­– tvärtom! Den ska vara bekväm och göra det lätt för dig att amma ditt barn var du än befinner dig. Därför är amnings-bh:n utformad med kupor som lätt kan öppnas eller tas bort.


En amnings-bh är vanligtvis tillverkad utan bygel och i ett mjukt och elastiskt material som anpassar sig till bröstet utan att sitta åt. Detta ger den bästa komforten.


Ta hand om din bh

Oavsett vilken bh du använder är det viktigt att ta hand om den så att du kan använda den om och om igen. Speciellt när du tvättar och torkar din bh finns det flera saker du bör ha i åtanke, till exempel: materialet, byglar, vaddering och liknande.


Om du behöver tips om hur du bäst behandlar din bh kan du läsa mer i vår guide om hur du tvättar bh:ar.

Oavsett vilken bh du använder är det viktigt att ta väl hand om den