När du handlar strumpbyxor kommer du säkert att stöta på termen ”denier”. Men om du är en av dem som inte riktigt vet vad det betyder är vi här för att hjälpa dig.

 

Många kvinnor har ett eller flera par strumpbyxor i sin garderob. De kan vara avgörande när det kommer till att sätta ihop en outfit. Oavsett om du gillar färgglada, mönstrade eller mer neutrala strumpbyxor kommer du att hitta ett par som passar just din stil. Denier har stor betydelse för både utseende och känsla. Just därför erbjuder vi vägledning om vad du ska tänka på när du väljer det perfekta paret för din stil och årstiden.

 

Läs mer nedan där vi förklarar vad termen denier betyder, hur denierskalan fungerar och hur olika deniertal påverkar strumpbyxornas utseende och funktion


Vad är denier?

Denier, en fransk term från början, spelar en central roll när det kommer till strumpbyxor. Denier är den måttenhet som används för att ange den linjära densiteten hos fibrer, särskilt när det gäller tjockleken på strumpbyxor. Ju högre denier, desto tjockare och mer opaka strumpbyxor. Om du vill vara säker på att välja rätt strumpbyxor är det därför bra att hålla ett öga på deniertalet för att få önskad balans mellan utseende och komfort.


Denierskala

Du kan använda dig av denierskalan för att få en indikation på hur transparenta och varma strumpbyxorna är. Skalan nedan hjälper dig att välja rätt denier för vintern, eller när det är varmare och du behöver ett par tunna nylonstrumpbyxor.

 

Nedan går vi igenom vanliga deniertal och tar en titt på hur de påverkar både strumpbyxornas utseende och funktion.

Opacitet

Precis som ”denier” nämns ofta ”opacitet” i samband med strumpbyxor. Termen ”opacitet” syftar på strumpbyxornas förmåga att täcka eller dölja huden. Opaka strumpbyxor har ett högt deniertal, vilket medför att materialet är tätt och ogenomskinligt som gör att lite eller ingen hud syns igenom. Ett självklart val om du vill ha mer täckning – till exempel på vintern.

 

Täckande strumpbyxor är perfekta för att skapa en elegant, enhetlig look och är särskilt populära under de kallare månaderna eftersom det tjockare materialet ger extra värme. De finns ofta i olika färger och mönster. Det gör dem extra mångsidiga och är därför ett populärt val för dig som vill vara både snygg och varm.

Deniertabell

Denier Tjocklek Transparens
20 DEN Mycket tunn Hög transparens
30 DEN Tuun Något genomskinlig
40 DEN Medeltunn Låg transparens
60 DEN Medeltjock Låg transparens
100+ DEN Mycket tjock Opak

Tåförstärkning

Vissa strumpbyxor har tåförstärkning för extra slitstyrka. Tåförstärkning förhindrar att strumpbyxorna får maskor vid tårna, vilket är särskilt användbart för strumpbyxor med lågt deniertal, eftersom de redan är ömtåliga.

 

Strumpbyxor med tåförstärkning brukar hålla längre. Tåförstärkning är också viktig i strumpbyxor med högre deniertal, eftersom de ofta används i kallare väder där skor kan orsaka ytterligare slitage. Förstärkningen ser till att tåområdet förblir tåligt mot slitage, vilket förhindrar för tidiga skador och förlänger strumpbyxans livslängd avsevärt. För personer som ofta upplever slitage i tåområdet kan strumpbyxor med tåförstärkning vara en perfekt lösning.Hur skiljer man på strumpbyxans fram- och baksida?

Det kan vara svårt att se skillnaden på strumpbyxans fram- och baksida. Men det finns faktiskt en skillnad på hur man vänder strumpbyxorna.

 

Att vända strumpbyxorna på rätt sätt är avgörande för både komfort och utseende. För att bestämma strumpbyxans fram- och baksida kan du kontrollera att tå- och hälpartierna är på rätt plats. När du drar på dig strumpbyxorna ska du ta tag i midjan och rulla upp benen med hjälp av händerna. Börja med att föra in fötterna och dra strumpbyxorna uppåt. Justera noga under arbetets gång för att undvika att de tvinnar eller trasslar sig. Se till att grenen sitter bekvämt mot kroppen och att tyget är jämnt fördelat längs med benen.


Denier i leggings

Leggings har vanligtvis högre deniertal än strumpbyxor eftersom de är tåliga och används oftare. Detta beror på att leggings ofta används som ytterlager och kräver extra slitstyrka och ingen transparens. Ett högre deniertal i leggings gör dem ogenomskinliga och ger en robustare och mer hållbar känsla. Detta är viktigt för sportleggings där rörelsefrihet och hållbarhet är A och O.

 

Leggings med högre deniertal ger ökad opacitet och hållbarhet, vilket gör att de är perfekta att användas till vardags.