Kanske har du aldrig åkt skidor förut, eller så är du en van skidåkare. Oavsett vilken nivå du är på är det viktigt att ha rätt skidutrustning när du ger dig ut på de snötäckta bergen. Vi hjälper dig med vad du ska tänka på när det gäller att hitta rätt skidjacka i stora storlekar.Vilken skidjacka ska man välja?

För att ta reda på vilken plus size-skidjacka du ska välja, måste du bestämma vad du ska göra med den. Detta innebär att du ska klä dig för aktiviteten och syftet. Du bör också överväga vilka funktioner du behöver mest när det gäller fickor, vattentäthet, huva, osv.


Din aktivitetsnivå har stor betydelse för vilken jacka du bör välja. Om du planerar en lugn promenad eller bara en vilodag utomhus ska jackan vara rymlig och varm. Om du däremot ska vara aktiv på till exempel bergsvandring, där du ofta går upp och ner, är det viktigt att jackan är lätt och kan andas.Två populära jackor till pisterna

Det är viktigt att veta om att det finns olika typer av jackor. När det gäller skidjackor finns det två som är vanligast. Den första är den klassiska skidjackan för dam, som ofta är en tjockare jacka med foder. Den andra populära jackan är skaljackan som är en tunnare variant.


Här nedan kan du läsa mer om viktiga funktioner, fördelar och tips för att välja den bästa skidjackan för dam.

Den klassiska skidjackan

Skidjackan, även kallad fodrad skidjacka, är den vanligaste varianten. Det är en varm skidjacka för kvinnor som kan användas under en vanlig skidsemester. Den uppfyller de vanligaste behoven och är därför ett säkert val. Om du åker skidor några gånger om året, eller om du bara gillar att vara ute i kylan, bör du definitivt välja den klassiska skidjackan.


13 funktioner hos skidjackan

Det kan vara svårt att veta vad man ska leta efter när man ska välja sin nya skidjacka för dam. Nedan går vi igenom skidjackans funktioner för att hjälpa dig att förstå dess fördelar.


1. Andningsförmåga: Skidjackan har en god andningsförmåga, men vanligtvis inte lika bra som en skaljacka. Detta är en av anledningarna till att skidjackan lämpar sig bäst för dem som håller sig till mer enkla och lugna skidresor.


2. Vattentäthet: Förutom att hålla dig varm är en av de viktigaste funktionerna hos en skidjacka att hålla dig torr. För att ta reda på hur vattentät jackan är mäts vattenpelartrycket i millimeter, och som en allmän regel måste vattenpelaren för en skidjacka vara minst 5 000–8 000 mm för att den ska vara tillräckligt vattenavvisande för att kunna användas som skidjacka.


3. Vindtäthet: När du rör dig uppe i berg och snö behöver du en skidjacka med god vindtäthet – och som tur är har de flesta det. Jackan måste kunna stå emot det kalla vädret så att du kan vara ute en lång stund utan att frysa.


4. Tejpade sömmar: De allra flesta skidjackor har tejpade sömmar. Även om de hål som symaskinen gör är mycket små är de tillräckligt stora för att vatten ska kunna tränga igenom. Tejpade sömmar säkerställer att vatten inte tar sig in.


5. Justerbara detaljer: Din skidjacka ska kunna hålla snö och vind ute. Därför ska den också ha justerbara detaljer vid alla öppningar; hals, nederkant och ärmslut. Det kan vara i form av en resår eller kardborreband.


6. Praktiska fickor: Se till att din skidjacka har praktiska fickor och att de är lätta att hantera även med handskar på. Fickornas placering kan också spela en stor roll. Många skidjackor har till exempel en liten ficka för liftkortet på ärmen, vilket gör det lättare att skanna av kortet.


7. Hög krage: En hög krage kan hjälpa till att hålla kylan ute. Det är just därför som skidjackor vanligtvis är utrustade med en högre krage. Det bästa är om du kan justera omkretsen på den så att du undviker att kylan kommer in.


8. Ventilation i armhålorna: En bra skidjacka ska kunna hålla dig varm, men om du kommer tillbaka från en tur i backen där det blev för varmt kan det vara skönt med lite luft. Därför har våra skidjackor dragkedjor i armhålorna så att du kan justera ventilationen så som du vill.


9. Avtagbar huva: Om du bara ska njuta av en lugn dag i snön behöver du kanske inte dra upp en stor huva. För dessa dagar är det bra att kunna ta av huvan och använda en stickad mössa eller pannband i stället.


10. Vindventil i ärmarna: våra skidjackor har vindtäta muddar i ett stretchigt material med tumhål. Det gör att du kan stänga ute kylan men fortfarande har möjlighet att använda händerna.


11. Invändigt foder: Skidjackan är oftast fodrad på insidan. Detta bidrar till en av jackans viktigaste egenskaper, nämligen att hålla dig varm. Fodret är ofta gjort av fleece, som är både mjukt och varmt.


12. Snölås: En bra skidjacka har snölås, vilket är en extra tygbit som är fastsydd på insidan av jackans nederkant. Snölåset fästs med tryckknappar och har en resårkant nertill för att förhindra att vind och snö tränger in under jackan.


13. Reflexer: Även om snön är vit kan omgivningarna bli mörka när solen går ner. Därför är det praktiskt om din skidjacka har reflexer för att se till att du syns när du är ute när det är mörkt.

Din aktivitetsnivå har stor betydelse för vilken jacka du bör välja

Den flexibla skaljackan

Om du är en aktiv skidåkare behöver du förmodligen en skaljacka snarare än en varm skidjacka. En skaljacka för dam är tunnare, men också mer andningsbar. Dessutom är själva jackan lättare. Den är alltså perfekt för dem som inte behöver en varm jacka, utan som värmer sig själva genom att vara fysiskt aktiva.


8 funktioner med skaljackan

Det finns en rad funktioner att tänka på när du ska välja ut rätt skaljacka för dam. Rätt funktioner gör att du bättre kan avgöra om du har hittat rätt jacka för just dig. Få en översikt över skaljackans funktioner här nedan.


1. Andningsförmåga: För att skaljackan ska vara bra för dig som är fysiskt aktiv skidåkare måste den också ha god andningsförmåga. När du är aktiv svettas du mer och din kropp behöver möjligheten för att kunna andas. Detta är möjligt för kroppen med en skaljacka som har hög andningsförmåga.


2. Vattentäthet: Ju högre vattenpelartryck, desto mindre risk att bli blöt. Vår skaljacka har en vattenpelare på 10 000 mm, så att du med säkerhet kan bära den under aktivitet ute i snön.


3. Vindtäthet: Även om du kommer att bli varm om du åker skidor ska din skaljacka fortfarande kunna skydda dig från kallt väder. Därför har skaljackor oftast en god vindtäthet, vilket gör att du kan fokusera på skidåkningen i stället för på kylan.


4. Tejpade sömmar: Tejpade sömmar håller vatten ute, och därför är vår skaljacka utrustad med tejpade sömmar på ställen där vatten riskerar att tränga in – bland annat vid dragkedjorna.


5. Justerbara detaljer: För att se till att snö, regn och annat inte kommer in under jackan bör den ha justerbara detaljer i ärmar, nederkant och hals. På så sätt kan du anpassa passformen så att jackan sitter bekvämt på dig.


6. Praktiska fickor: När du ska vara ute länge behöver du plats för det viktigaste. Därför bör din skaljacka ha tillräckligt med fickor – helst många. Även om du inte använder dem alla tar de trots allt inte upp något utrymme, därför skadar de aldrig att ha för många fickor.


7. Hög krage: Det är inte alltid praktiskt att ha en halsduk när man åker skidor. Därför kan du välja en jacka med hög krage som du kan justera och stänga helt när du vill stänga kylan ute.


8. Reflexer: Reflexer är alltid en bra idé. Det är extra viktigt om du är ute i början eller slutet av dagen, när det fortfarande är mörkt. Därför har våra skaljackor reflexer som gör att du garanterat kommer att synas.

Vad ska man ha på sig under skidjackan?

Det smartaste är att klä sig i lager - tre lager för att vara exakt: skidunderställ i form av en skidundertröja och skidunderbyxor som innersta lager, ett mellanskikt bestående av t.ex. fleece eller trikå, och det yttersta och sista lagret bestående av skidjackan och skidbyxorna.


Det kallas för trelagersprincipen, och med tre lager kan du vara säker på att hålla värmen hela dagen. Samtidigt kan du anpassa dig till vädret under hela dagen eftersom du hela tiden kan anpassa din klädsel genom att lägga till eller ta bort ett lager. Nedan kan du se vad de olika lagren gör.


Det innersta lagret – svettavledande

En bra idé är att alltid bära en underställströja som det innersta lager under skidjackan. Den är tillverkad av ett tunt material som kan transportera bort svett. Vilket är precis vad det inre lagret ska göra.


Det mellersta lagret ­– isolerande

Ditt mellersta lager ska hålla dig varm samtidigt som det låter kroppen att andas. Du kan till exempel välja en tröja i ull, stickat material eller fleece. På så sätt kan du hålla dig varm och ändå ha möjligheten att röra på dig.


Det yttre lagret – vind- och vattentätt

Din skidjacka för dam är det sista och yttersta lagret. Oavsett vilken jacka du väljer måste den vara funktionell, varm, vind- och vattentät. Den är till för att skydda dig mot väder och vind.

Glöm inte skidbyxorna

Letar man efter skidjackor behöver man ofta även ett par skidbyxor i plus size av hög kvalitet. När det gäller skidbyxor bör du i allmänhet se till att de har samma egenskaper som skidjackor: vattentäthet, tejpade sömmar, andningsförmåga och liknande.


Precis som med skidjackan kan du med skidbyxorna visa din personliga stil – till exempel när du väljer färg. Färgglada skidjackor och skidbyxor är inte bara snygga att se på, de har också fördelen att de gör det lättare att hitta dig om du råkar ut för en olycka eller om du kommer bort från dina vänner.

Tillbehör för skidresan

Tillbehör är också ett sätt att ge din skidlook ännu mer personlighet. Det kan till exempel vara bra att klä in sig i en härlig halsduk eller en härlig skidmössa som kan hålla dig varm om öronen. Skidhandskar är också viktiga, oavsett om du ska åka på en lång färd, eller bara vara åskådare.


Med rätt skidjacka i plus size för kvinnor, ett par funktionella skidbyxor och eventuella tillbehör är du redo att tillbringa en hel dag ute i snön.