Hur man undviker svettfläckar under armarna

Hur man undviker svettfläckar under armarna

Vi alla svettas. Oavsett om det beror på höga temperaturer, fysisk aktivitet, nervositet eller något annat. Genom att svettas kyler kroppen ner sig själv, så det är naturligt att bli blöt under armarna. Men det betyder inte att gula fläckar under armarna eller svettlukt är attraktivt eller önskvärt. Särskilt i sociala sammanhang där du kanske är rädd för att lyfta armarna och avslöja svettfläckar eller dålig lukt.


Om du är en av dem som vill undvika svettfläckar under armarna, vill vi ge dig våra bästa tips för att slippa just detta. Och skulle den olycksaliga händelsen inträffa kommer vi också att ge råd om hur man tar bort de gula fläckarna.


4 anledningar till att du får svettfläckar under armarna

Att undvika att svettas helt och hållet kan vara ganska svårt (om inte omöjligt). Det finns flera faktorer som spelar in, och alla kan du inte kontrollera. När du dock har förstått några av orsakerna till svettningarna under armarna blir det lättare att undvika dem.


Nedan följer de fyra vanligaste orsakerna till att du får svettfläckar under armarna.


1. Naturlig svettproduktion: nervositet, stress och allmänt hög svettproduktion är alla naturliga orsaker till armsvett och därmed svettfläckar. Vårt mentala och fysiska tillstånd påverkar svettproduktionen, så hur mycket vi svettas varierar från person till person.


2. Fysisk aktivitet: du har förmodligen upplevt att du har ökad hjärtfrekvens när du känner att svetten kommer. Det beror på att fysisk aktivitet höjer kroppstemperaturen, och kroppen försöker kyla ner sig genom att producera mer svett.


3. Ett dåligt val av material: det spelar stor roll vilket material dina kläder är tillverkade av. Vissa material andas bättre än andra, och det är bäst att välja naturmaterial som bomull och ull. Syntetiska material som polyester förhindrar svettabsorption och orsakar därför svettfläckar.


4. Höga temperaturer: när vädret är varmt och temperaturen stiger, ökar även kroppstemperaturen. Detta innebär att svettproduktionen ökar för att kroppen försöker kyla ner sig. Och det kan lätt leda till svettfläckar under armarna.

Hur undviker man svettfläckar under armarna?

Det kan finnas olika anledningar till att du får svettfläckar under armarna, så det finns också flera olika sätt att undvika dem. Oavsett orsak är det en god idé att tänka på följande:


  • Användning av deodorant och antiperspirant
  • Undvika att hoppa över tvätten
  • Bra val av material och passform


Användning av deodorant och antiperspirant

Man skulle kunna tro att en deodorant eller antiperspirant skulle vara en bra lösning när det gäller att bekämpa svettfläckar. Det är dock bara sant om du använder rätt deodorant eller antiperspirant. Annars kan det få motsatt effekt och orsaka gula fläckar under armarna.


Du kan absolut använda en deodorant eller antiperspirant, men det är viktigt att välja en som inte innehåller aluminium. Det är den kemiska reaktionen mellan aluminiumsalter och svett som ger upphov till gula fläckar under armarna.


Observera också att det är skillnad mellan en deodorant och en antiperspirant. En deodorant fungerar som bakteriedödare och använder vanligtvis en doft för att eliminera lukt. En antiperspirant, å andra sidan, bildar en barriär på huden och förhindrar att svett tränger igenom.


Undvik att hoppa över tvätten

Det kan vara frestande att hoppa över en tvättomgång om du vet att du snart kommer att använda kläderna igen. Detta rekommenderas dock inte. Ju mer du hoppar över tvättar, desto svårare blir det att få bort både svettlukt och gula fläckar från tyget. Se istället till att tvätta varje gång du har använt kläderna.


Val av material och passform

Ditt val av kläder spelar också en viktig roll för att undvika svettfläckar under armarna. Vi rekommenderar att du väljer toppar som är tillverkade av naturmaterial som bomull, linne, viskos eller liknande. Dessa material gör att huden kan andas och absorbera svett.


LÄS MER: om linneklänningar och materialet


Undvik å andra sidan syntetiska material som polyester, akryl och liknande. Dessa låter inte huden andas och svett absorberas inte. Kort sagt, de ger motsatt effekt än det som efterfrågas.


Förutom material kan det också vara en bra idé att tänka på passformen om du har problem med svett under armarna. Om kläderna sitter för tajt ökar risken för svettfläckar. Välj istället en lös passform för bättre luftcirkulation och mindre svettbildning. Du kan också välja kortärmade toppar eller toppar utan ärmar.

Vad ska du då göra åt svettfläckar och missfärgningar

Gula fläckar under armarna kan vara ovälkomna och svåra att få bort. Därför vill vi ge råd om hur du förebygger dem och hur du tar bort envisa fläckar om de redan har letat sig in i dina kläder.


Förhindra gula fläckar på vita kläder

När du vill undvika svettfläckar på dina kläder finns det några saker du kan göra. Du kan välja kläder med en svettblockerande hinna som hindrar svetten från att tränga igenom det yttre tyglagret.


Din antiperspirant kan också vara ett användbart verktyg för att undvika svettfläckar, men bara om du väljer rätt, som nämnts tidigare. Välj en som inte innehåller för många kemikalier, eftersom det är dessa som orsakar gula fläckar när de kommer i kontakt med bakterier från din hud eller dina kläder. Se också till att låta huden torka helt efter applicering av deodorant för att undvika eventuella rester som kan orsaka fläckar.


Avlägsna svettlukt och gula svettfläckar

Det första tipset är att behandla plagget så fort som möjligt. Ju längre du låter det vara efter att svettfläckar eller svettlukt har uppstått, desto svårare blir det att få bort dem.


Det finns olika metoder för att ta bort svettfläckar och svettlukt. Oavsett vilken metod som används finns det risk för att tyget skadas något, så var försiktig.


Ibland räcker det med att tvätta plagget med ett bra och effektivt tvättmedel. I andra fall kan du behöva applicera fläckborttagningsmedel på de drabbade områdena och låta plagget ligga i blöt i 10 minuter innan du tvättar det på normalt sätt. För mer envisa fläckar kan du också tillsätta fläckborttagningsmedel i tvättmaskinen tillsammans med det vanliga tvättmedlet.


Om du föredrar traditionella lösningar kan du använda bakpulver eller vinäger. Prova med att blanda 3 delar ättika med 10 delar vatten och låt plagget ligga i blandningen i ett par timmar eller över natten. Vrid sedan ur och skölj plagget innan du tvättar det som vanligt. Upprepa processen vid behov.


Du kan också göra en pasta av bakpulver genom att blanda bakpulver med lite vatten tills det blir en bredbar konsistens. Fukta plagget och applicera pastan på de områden som blivit utsatta för svett. Du kan skrubba tyget lätt om så önskas. Låt verka i ett par timmar, skölj sedan bort pastan och tvätta plagget som vanligt.


Vad kan man använda i stället för deodorant?

Om du föredrar att inte använda deodorant finns det andra saker du kan göra för att förhindra svettfläckar under armarna. Du kan välja mönstrade kläder, bära en undertröja under din topp eller se till att ha reservkläder med dig. Detta är enkla knep som kan göra stor skillnad.

Övervinna svettfläckar

Det är aldrig trevligt att ha svettmärken eller gula fläckar på kläderna, men som vi tidigare har beskrivit finns det flera saker du kan göra om du, som många andra, drabbas av dessa problem. Du kan komma långt genom att använda rätt deodorant eller antiperspirant, välja rätt material och tvätta dina kläder tillräckligt ofta. Och om du får gula fläckar på kläderna kan du använda tvättmedel, fläckborttagningsmedel, vinäger och bakpulver för att ta bort dem.


Om de här olika metoderna inte lindrar dina svettproblem eller om det är ett så stort problem att det påverkar dina sociala relationer, kan du välja att ta kontakt med en läkare. De kan erbjuda alternativa behandlingar och hjälp.