5 tips: Så tar du hand om dina läderstövlar

5 tips: Så tar du hand om dina läderstövlar

Det finns många goda skäl att investera i ett par läderstövlar. De är snygga, praktiska och mångsidiga. Det betyder även att det finns minst lika många goda skäl att ta hand om dina läderstövlar. Du förlänger stövlarnas livslängd, de håller sig snygga längre och är generellt sett mer hållbart.


Läderstövlar eller läderskor är något som vi ser på modescenen säsong efter säsong. Det är en evig klassiker – och vi förstår verkligen varför. Ett par läderstövlar kan vara det som sätter pricken över i:et på din outfit. De kan komplettera en tuffare stil eller ge en cool kontrast till en annars feminin look.


Samtidigt har läder flera egenskaper som gör det till ett idealiskt material när det kommer till skor. Med tiden anpassar det sig till fotens form, det låter dina fötter andas och så är det ett hållbart material. Materialets tålighet innebär dessutom att de har en lång livslängd – om du ser till att ta väl hand om dina läderstövlar.


Om du behöver hjälp med att underhålla och förlänga livslängden på dina nya läderstövlar får du här 5 tips.

Ta hand om dina nya läderstövlar från första stund

Redan innan du bär dem för första gången bör du börja behandla dina nya läderstövlar. Vi rekommenderar att du impregnerar dem först. I punkt 3 nedan kan du läsa mer om hur du impregnerar lädret och varför det är en bra idé.


De första gångerna du bär dina nya läderstövlar föreslår vi att du använder en strumpa i samma färg som stövlarna. Precis som textilier kan läder avge lite färg i början när du bär dina skor eller stövlar. Men oroa dig inte, den överflödiga färgen försvinner snabbt och är inte skadlig.


Du kanske upplever att dina nya läderskor eller -stövlar är lite stela. Och det är de förmodligen. Men eftersom läder är ett naturligt material kommer det att forma sig efter din fot när du använder det. Du kan därför behöva börja med att gå in skorna eller stövlarna lite.

Kom ihåg att ge dina läderstövlar regelbunden skötsel

Det är inte så tidskrävande som det kan låta och det är väl investerade pengar. Med rätt behandling och rengöring av dina läderstövlar kan du använda dem i flera år. Visst kommer läder att ändra karaktär lite med tiden, men om du bara ser till att regelbundet rengöra, impregnera och dina läderstövlar kommer de att åldras med värdighet.


1. Använd skonsam rengöring

Med tiden kommer dina läderstövlar naturligtvis att utsättas för väder och vind. Särskilt om du bär dem under de kallare månaderna, då det är mer sannolikt att de kommer i kontakt med regn, snö och lera. Det är en bra idé att hålla dina stövlar rena –det ser både snyggare ut och så håller sig lädret i ett bättre skick.


Det bästa sättet att rengöra dina läderstövlar är att använda en hård, urvriden trasa. Det får inte finnas annat än vatten på trasan, och det är viktigt att stövlarna inte blir för blöta. Vanligtvis räcker det med en våt trasa, men om du behöver djupare rengöring kan du använda en mjuk borste för att avlägsna envis smuts.


2. Torka dina stövlar ordentligt

Om du har rengjort dina läderstövlar eller om du har varit ute när det är blött är det viktigt att du torkar stövlarna ordentligt. Det kan vara frestande att ställa dem bredvid ett element eller i ett torkskåp, men det ska man låta bli att göra. Läder tål inte värmen, och den snabba lösningen kan i stället leda till uttorkat läder och sprickor.


I stället bör du låta de blöta stövlarna torka helt och hållet av sig själva i rumstemperatur. Om de dessutom har blivit blöta eller fuktiga inuti kan du lägga tidningspapper i stövlarna för att absorbera en del av fukten.


3. Den viktiga impregneringen

Som vi nämnt ovan rekommenderar vi att du börjar med att impregnera dina läderstövlar eller läderskor så snart du har packat upp dem. Detta är det första steget mot god lädervård.


Men det räcker inte att bara att impregnera stövlarna innan du använder dem. Impregneringen slits med tiden, så se till att du gör det regelbundet för att bibehålla skyddet. När du är redo att impregnera dina stövlar igen är det viktigt att du först rengör och torkar dem enligt punkt 1 och 2.


Det kan vara en bra idé att impregnera dina (helt rena) läderstövlar eller läderskor i flera lager. Särskilt första gången. Applicera hellre ett jämnt lager 2–3 gånger i stället för ett tjockt lager.


Om dina läderstövlar inte är impregnerade kan smuts och vatten tränga in i lädret, vilket innebär att lädret kan skadas och snabbt slitas ut.


Vad är impregnering?

Impregneringen är särskilt framtaget för att skydda dina läderskor, vilket är hela anledningen till att du bör göra det. Det ändrar inte lädrets utseende eller andningsförmåga, men ger ett osynligt skydd mot smuts och vatten så att det inte tränger in i lädret och fastnar.


4. Återfukta med skokräm

En viktig del av skötseln av dina läderskor eller -stövlar är att ge dem skokräm för att hålla dem snygga och välbevarade. Skokräm rengör inte stövlarna, så kom ihåg att göra det innan du smörjer dem.


Skokräm har till uppgift att hålla lädret smidigt och att fräscha upp färgen. Precis som med impregneringen bör du regelbundet vårda dina läderstövlar med skokräm.


Välj en skokräm i samma färg som lädret och använd en bomullstrasa för att putsa upp dem. Det tar inte många minuter och dina läderstövlar kommer att älska det.


5. Undvik att lädret torkar ut

Vårt sista råd är kanske det viktigaste. Det sammanfattar de andra råden och kan hållas väldigt kort: undvik att torka ut lädret. Det är egentligen det som det handlar om.


När det gäller att återfukta dina läderstövlar är det viktigt att behandlingen är förebyggande. När skadan väl är skedd och lädret har spruckit är det väldigt svårt att få stövlarna att se helt återställda ut igen.


Eftersom läder är ett naturmaterial kommer det att förlora sina naturliga oljor med tiden, vilket gör det torrt och ömtåligt. Därför bör du alltid ha en bra skokräm eller ett läderfett i skolådan för att hjälpa dig att förebygga uttorkat läder och få dina läderstövlar eller läderskor att hålla längre.

Undvik att lädret torkar ut. Det är egentligen det som det handlar om

När det är dags att packa undan stövlarna

När säsongen är över och det är dags att ge dina läderstövlar en välförtjänt paus är det en bra idé att ge dem en sista behandling innan du packar ner dem. På så sätt är dina stövlar redo att tas fram när du behöver dem igen.


Det bästa sättet att förvara dina stövlar är i en stängd skokartong, så att de varken blir klämda eller dammiga. Ställ dem i ett skåp där det är torrt och de inte utsätts för sol eller värme. Du kan också välja att lägga skoblock i stövlarna så att de lättare håller formen.


Om du har tagit hand om dina läderstövlar kan du använda dem säsong efter säsong och få glädje av dem i många år framöver.