Vilket regnkläder ska jag välja? Den frågan har du kanske ställt dig själv flera gånger. Men svaret beror på flera saker. Ska du ut och vara fysiskt aktiv? Hur mycket regnar det? Och vilken passform föredrar du? Det kan kanske verka lite överväldigande att hitta de bästa damregnkläderna, så därför hjälper vi dig här med att bli klokare på allt från typer av regnkläder och funktioner till underhåll och material.


Olika typer av regnkläder

Det finns olika former av regnkläder, och beroende på vad du ska göra och hur länge du ska vara ute i regnet, kan det vara bra att känna till de olika typerna så att du bäst kan utnyttja deras olika funktioner.


Traditionella regnjackor

Den traditionella regnjackan är ofta relativt lång och med dragkedja och huva. Den liknar en vanlig jacka, men är gjord av ett annat material och har kanske också några andra funktioner. Denna typ av regnjacka finns i flera olika färger och passformer, men den sitter oftast närmare kroppen än en regnponcho. Regnjackan är både tidlös och funktionell, vilket gör den bra för allt från vandringar i skogen till de dagliga ärendena.


Regnponchos

Med en regnponcho finns det gott om utrymme för rörelse. Den lösa och rymliga passformen gör den till ett bra val om du ska vara aktiv ute i regnet. Den är lätt och snabb att ta på, och den tar ofta inte upp mer plats än att du kan ha den med i väskan. En regnponcho är enklare än en traditionell regnjacka och har därför vanligtvis inte en massa fickor, dragkedjor och funktioner. Så om du behöver något lätt regnkläder som du enkelt kan få över dina kläder (och kanske även en liten ryggsäck), är regnponchon det självklara valet.


Regnbyxor

Om du vill vara säker på att hålla dig helt torr räcker det inte med en bra regnjacka eller regnponcho. Då behöver du också ett par regnbyxor. De är lätta att ha på över dina vanliga kläder och håller dina ben torra och skyddade. Särskilt om du ska cykla, vandra eller bara vara i regnet under en längre tid är ett par regnbyxor oumbärliga.

Känn ditt behov

För att du bäst ska kunna välja rätt regnkläder är det en bra idé att överväga vad du ska göra, hur väderförhållandena är och vilka funktioner du behöver. Det är alla faktorer som kan påverka vad du ska gå efter.


Aktivitetsnivå

Ska du bara snabbt ut och göra ett ärende, eller ska du på ett längre utomhusäventyr? Det har säkert inverkan på vilka funktioner du behöver att dina regnkläder har.


För vardagsbruk

Det kan finnas många vardagssituationer där du kan behöva bra regnkläder. Det gäller oavsett om du ska cykla till jobbet eller göra en snabb tur ut för att handla. För de dagliga sysslorna är komforten och tillgängligheten viktig. Du ska enkelt kunna dra på dig regnkläderna, och de ska som minimum ha de grundläggande funktionerna som en bra huva, tejpade sömmar och utrymme för rörelse. Det skulle naturligtvis också vara en fördel om dina regnkläder kan matcha dina vardagskläder, så att du inte behöver tänka för mycket på att du har praktiska ytterkläder på dig som kanske stör din look.


Utomhusaktiviteter

Om du ska vara ute i naturen under en längre tid, eller om du ska vara aktiv medan du är ute, behöver du troligen flera funktioner. Om du ofta är ute i vått väder behöver du framför allt hållbara regnkläder som tål att användas i alla slags väder. Oavsett om du är ute för att vandra eller cykla mountainbike eller något annat, bör dina regnkläder vara slitstarka, ge bra skydd och klara av hårt väder.


Du kan också behöva bra fickor som kan hålla dina småsaker torra, en stor, justerbar huva och ett par regnbyxor med utrymme för rörelse. Och sist men inte minst bör det vara andningsbart regnkläder för damer - när du är aktiv behöver du nämligen kunna bli av med en del av värmen.


Årstid och väderförhållanden

Årstiden och de övriga väderförhållandena har också en inverkan på vilka regnkläder du bör välja. Det kan vara att du ska ut i en ljummen sommarregn, eller kanske förbereda dig för en våt och blåsig höstdag.


Vår och sommar

Även om det är varmt kan det fortfarande regna - och ibland till och med extra mycket. Därför är det bra att ha en andningsbar regnjacka för damer, så att du kan förbli torr utan att bli för varm. Vissa regnjackor har ventilationsöppningar på ryggen eller under armarna, vilket hjälper kroppen att bli av med värmen. Du kan också hitta regnkläder som är gjorda av ett lättare material som polyester. Om det är behandlat för att vara vattenavvisande är det lämpligt för varmare väder eftersom det är så lätt.


Höst och vinter

För de kallare månaderna behöver du regnkläder som är väl isolerade. De bör kanske kunna stå emot både regn och slask. Se till att välja regnkläder med högre vattenpelare för att vara säker på att förbli torr. När vädret blir kallare kan du också byta till regnkläder med fleece. Det ger bra komfort samtidigt som du har mindre risk att bli kall. Alternativt kan du under denna period använda en softshelljacka istället för en regnjacka. Den ger bra skydd mot hårdare väder samtidigt som den är funktionell och andningsbar.

Praktiska funktioner

Beroende på när du ska använda dina regnkläder och vad du ska göra kan du behöva olika praktiska funktioner. Vi går igenom några av de vanligaste funktionerna nedan.


Fickor och dragkedjor

När du är ute i regnet är det inte bara du som ska hållas torr, utan också dina saker. Därför är det viktigt att både dragkedjor och fickor är vattentäta. Satsa på tejpade sömmar i dragkedjorna så att regnet inte tränger in genom de små syhålen. Se också till att ha bra fickor som passar dina behov. Det kan vara att du behöver några stora fickor där du kan ha allt från ett par handskar till ett par hörlurar. Det kan också vara att du hellre vill ha några små innerfickor där du kan ha din telefon och dina nycklar, så det känns säkrare.


Huvar och förslutningar

Det är en bra idé att hålla koll på både huva och förslutningar på ditt regnställ. Förslutningarnas viktigaste funktion är att hålla regnet ute, men det varierar om det är med dragkedja, knappar, kardborreband eller något annat. Det beror på regnställets design och dina behov.


Din regnjacka bör också ha en huva som kan skydda ditt huvud mot regnet. Vissa jackor har en avtagbar huva, medan den på andra är fastsatt. Ju fler justeringsmöjligheter den har, desto bättre kan du anpassa den så att du bäst kan hålla dig torr. Om du ska ha en cykelhjälm eller mössa under huvan, se också till att den är tillräckligt stor.


Färger och reflexer

När det regnar mycket kan det ibland vara svårare att se något - särskilt i början och slutet av dagen. Därför kan det vara en bra idé både för din egen och andras skull att du väljer något regnställ med reflexer. Det ökar säkerheten och synligheten, så det är lättare för andra att se dig.


Reflexer är ett sätt att bli sedd på, men ett annat är färger. Mycket regnställ är i mörka färger, men om du gillar färgglada outfits är det uppenbart att sätta färger på ditt regnställ också. Det gör dig mer synlig, det är trendigt, och vem vet - kanske kan det också sprida leenden och god stämning i det våta (och för vissa tråkiga) vädret.


Vad är regnställ gjorda av?

Regnställ tillverkas vanligtvis av material som är särskilt utvecklade för att vara vattentäta eller vattenavvisande, samtidigt som de är andningsbara och bekväma. Det kan till exempel vara nylon eller polyester, som är behandlade med en vattenavvisande beläggning. Ofta kombineras material och funktioner för att ge det bästa resultatet.


Några av de vanligaste materialen i regnställ är:

  • Polyester: Ett syntetiskt tyg som ofta används som yttermaterial i regnställ. Det kan behandlas med en vattenavvisande beläggning eller membran för att förhindra att vattnet tränger igenom.
  • Nylon: Ett annat syntetiskt material som också ofta används som yttermaterial i regnställ. Det är känt för sin hållbarhet och vattenavvisande egenskaper.
  • Polyuretan (PU): PU-beläggningar används ofta som vattentäta barriärer på tyger som polyester eller nylon. De ger vattenavvisande egenskaper och andningsförmåga.
  • Membran: Material som Gore-Tex, eVent och andra vattentäta membran används i regnställ för att kombinera vattentäthet med andningsförmåga. De tillåter vattenånga att släppa ut, samtidigt som de förhindrar vatten från att tränga in.
  • Vinyl: Vinylbeläggningar kan också användas för att skapa vattentätt regnställ. Detta material kan vara mer plastigt och mindre andningsbart än några av de andra alternativen.
  • Belagd nylon eller polyester: Dessa material är belagda med en vattentät eller vattenavvisande förening för att skydda mot regn. De kan variera i tjocklek och andningsförmåga.

Förstå vattentäthet och andningsförmåga

De två begreppen som man oftast talar om när det kommer till regnkläder är vattentäthet och andningsförmåga. Men det kan vara svårt att veta vad man ska leta efter om man inte är van att förhålla sig till dessa faktorer. I avsnitten nedan får du förklaringen på vad det innebär och vad du ska hålla utkik efter.


LÄS OCKSÅ: Guide i andningsförmåga och vattentäthet


Vattenpelare i regnkläder

Regnklädernas vattentäthet bedöms utifrån en teknisk mätning av vattenpelare. Tillverkaren testar det genom att placera en vattenpelare ovanpå tyget. Man avläser vattenpelaren genom att mäta i millimeter hur mycket vatten som kan vara i vattenpelaren innan det börjar tränga igenom materialet. På det sättet får man resultatet. Ju högre vattenpelaren är, desto mer vattenavvisande är materialet.


Hur vattentätt ska regnkläderna vara?

Det är väderförhållandena och vad du ska göra som avgör hur vattentätt ditt regnställ bör vara. Om det bara är lite duggregn när du ska in till staden behöver ditt regnställ inte vara lika vattentätt som om du ska på en längre vandring i ösregn.


Du kan använda nivåerna nedan som hjälp för att bedöma hur vattentätt ditt regnställ bör vara.

  • 1.000-5.000 mm: För lätt regn och vanlig användning i stadsmiljö är regnkläder med detta vattenpelarvärde vanligtvis tillräckliga. Denna nivå av vattentäthet kan skydda mot lätta regnskurar och lätt fuktighet. Det kan vara lätta regnjackor eller vissa träningsjackor som ligger inom detta intervall.
  • 5.000-10.000 mm: Om du planerar att vara utomhus under en längre tid eller delta i aktiviteter som vandring, cykling eller camping bör du överväga regnkläder med ett vattenpelarvärde på minst 5.000 mm till 10.000 mm. Denna nivå kommer att ge bättre skydd mot måttligt regn och mer utmanande väderförhållanden. Här hittar du oftast softshelljackor och vissa friluftsbyxor.
  • 10.000-20.000 mm: Om du befinner dig i områden med frekvent kraftigt regn eller extrema väderförhållanden som i bergen eller regnskogar är regnkläder med detta vattenpelarvärde idealiska. Denna nivå av vattentäthet ger bra skydd mot kraftigt regn och krävande miljöer. Det kan vara ytterkläder som skaljackor eller skidjackor.
  • Över 20.000 mm: Professionella utomhusarbetare som bergsklättrare, räddningsarbetare eller seglare kan behöva exceptionellt vattentäta regnkläder med extremt höga vattenpelarvärden som passar deras specifika krav och riskfaktorer.


Andningsbart regnkläder för damer

Ditt regnkläder ska hålla vatten ute, men det ska samtidigt också låta kroppens värme tränga ut genom kläderna. Det kan vara en svår balans, eftersom för hög andningsförmåga kan påverka vattentätheten, medan för låg andningsförmåga gör att kläderna känns fuktiga eller klibbiga på huden.


Andningsförmåga i regnkläder mäts genom en bedömning av hur bra fukt som svett kan avdunsta från kroppen genom tyget. Man mäter mängden vattenånga som kan passera genom en kvadratmeter tyg under en tidsperiod och betecknar det som "gram per kvadratmeter per 24 timmar" (g/m2/24h). Intervallerna nedan kan vara en vägledning i hur andningsbart ditt regnkläder bör vara.


  • Under 5.000 g/m2/24h: Låg andningsförmåga. Detta innebär att kläderna har begränsad förmåga att låta fukt passera genom tyget, vilket kan leda till ökad svettning och obehag under aktiviteter.
  • 5.000-10.000 g/m2/24h: Måttlig andningsförmåga. Denna nivå av andningsförmåga ger en rimlig balans mellan komfort och skydd mot fuktighet.
  • 10.000-20.000 g/m2/24h: Hög andningsförmåga. Denna nivå av andningsförmåga tillåter effektivt fukt att passera genom tyget och är lämplig för mer intensiva aktiviteter.
  • Över 20.000 g/m2/24h: Mycket hög andningsförmåga. Denna nivå av andningsförmåga är idealisk för intensiv fysisk aktivitet och ger optimal komfort under svettiga förhållanden.

Storlek och passform

Som utgångspunkt kan du bara välja regnkläder i din normala klädstorlek. Det kan dock alltid vara praktiskt att gå efter en relativt lös passform. Då har du nämligen möjlighet att ha flera lager, i form av till exempel en tröja och ett par jeans, under regnkläderna. Samtidigt finns det bättre utrymme för rörelse om du ska vara aktiv. Lösare regnkläder ger också god komfort, eftersom det ger bättre luftcirkulation. Men det är alltid en personlig preferens, om man föredrar den ena eller den andra passformen. Gå med det som du känner dig mest bekväm i.


Underhåll och vård av regnkläder

Om du vill behålla dina regnkläder i många säsonger måste du vårda och underhålla dem så att de förblir vattentäta och funktionella.


Se till att tvätta dem enligt anvisningarna med ett milt tvål - och undvik sköljmedel. När du har tvättat dem får de inte torktumlas, och de får inte heller torka i direkt solljus. Om du inte torkar dem korrekt riskerar du att skada beläggningar och bryta ner materialen över tid.


Det kan verka konstigt att prata om impregnering av regnkläder, eftersom de ju borde vara behandlade. Men över tid kan beläggningarna och membranerna förlora sin effekt, så det är nödvändigt att förnya vattentätheten genom att impregnera.


Välj de bästa regnkläderna för dig

När du ställer frågan "Vilka regnkläder ska jag välja?" kan det verka överväldigande att hitta svaret. Men det du bör överväga är: Vad ska jag göra ute i regnet, och hur är vädret i övrigt? På det sättet kan du fokusera på vilka funktioner du behöver. Därtill kommer individuella preferenser som passform och stil. När det är på plats kan du gå på jakt efter de damregnkläder som passar dig bäst.


Alternativt vattentätt ytterkläder

Det bästa valet på regniga dagar är utan tvekan regnkläder, men om man vill ha alternativ finns det ett par andra modeller man kan titta på.


  • Skidjacka: En skidjacka är designad för att klara utmanande väderförhållanden. Den är utvecklad med fokus på tekniska funktioner och material som säkerställer komfort, skydd och flexibilitet. Den är varmare än en regnjacka, har vanligtvis bättre andningsförmåga och skyddar mot kraftigt regn och snö.
  • Softshelljacka: Softshelljackan är bra om du ska göra utomhusaktiviteter där du behöver rörelsefrihet men samtidigt vill vara skyddad mot vädret. Det är en praktisk jacka som oftast har god andningsförmåga. Den har inte samma nivå av vattentäthet som en regnjacka, men den kan skydda mot lätt regn.
  • Vinterjackor: De flesta vinterjackor är vattenavvisande eller vattentäta eftersom de är designade för att skydda dig under de kalla vintermånaderna. De är vanligtvis tjockare och tyngre än en regnjacka och välisolerade. Graden av vattentäthet varierar, så var uppmärksam på vad du ska använda jackan till.


Skaljacka eller regnjacka?

I din jakt på regnkläder kan du kanske stöta på skaljackan, och för att du bäst ska kunna bedöma om du behöver en regnjacka eller en skaljacka, finns här en beskrivning av de två jackorna.


  • Skaljacka: Skaljackan är designad för att skydda mot vind, vatten och snö. Den är lämplig för utomhusaktiviteter eftersom den kan hantera utmanande väderförhållanden, samtidigt som den är hållbar och andningsbar. Nackdelen med skaljackan är att den vanligtvis är tyngre att bära eftersom den har så många funktioner.
  • Regnjacka: Regnjackan är specifikt designad för att skydda mot regn. Den är gjord av ett lättare material, vilket gör den lämplig för vardagsbruk. Samtidigt är den lätt att ta med och sätta på över dina vanliga kläder.