Guide: Hur ska en behå sitta?

Guide: Hur ska en behå sitta?

Många kvinnor bär behå nästan varje dag och flera timmar i sträck. Därför är det viktigt att den sitter bra och bekvämt. När den sitter som den ska känner du knappt ens att du har den på dig. Om den å andra sidan sitter fel kan den orsaka obehag i form av rodnad och smärta. Huvudsyftet med en behå är att ge stöd åt brösten, det kan den dock bara göra om den sitter korrekt.


Det finns flera goda skäl till varför du ska vara noga med att din behå sitter ordentligt, och därför finns det också flera egenskaper som du bör vara uppmärksam på när du bär din behå. Vi kommer att berätta för dig vad du kan göra för att säkerställa att din behå sitter som den ska, och vi kommer också informera dig om 9 tecken som tyder på att den sitter fel.


Hitta din behåstorlek

Det viktigaste är att säkerställa att du använder rätt behåstorlek. Det kan dock vara svårt att hitta rätt storlek på egen hand. Det bästa sättet att ta reda på din storlek är att låta en yrkesman ta dina mått. I våra fysiska butiker har vår personal både utrustningen och tabellen för att kunna hjälpa dig med måtten och avgöra din storlek.


Om du vill ta reda på din behåstorlek på egen hand kan du ta ett måttband och mäta strax under bysten och över den fylligaste delen av bysten. Sedan måste du använda en storlekstabell för att jämföra dina två mått och hitta din storlek. I vår storleksguide för behåar kan du ange dina mått, få din storlek beräknad och se en storlekstabell. Där kan du också läsa mer om själva processen.


LÄS OCKSÅ: Vilken typ av behå ska du välja?


Hur din behå ska sitta

Oavsett om du letar efter den bästa behån för stora bröst eller den bästa behån för små bröst bör du ta hänsyn till samma egenskaper. När du bär din behå finns det fem områden som du bör vara uppmärksam på.

1. Bandstorlek

Behåns band ska varken sitta för löst eller för hårt. Behån ska sitta åt ordentligt utan att vara överdrivet tajt. Om bandstorleken är för liten kommer det att nypa och lämna märken, medan en för stor omkrets gör att behån åker upp. Ingen av dessa situationer ger rätt stöd för brösten. När du bär din behå ska bandet sitta horisontellt runt kroppen och du ska kunna dra det några centimeter bort från kroppen. Om bandet bara är några centimeter för litet kan du prova att använda en bh-förlängare för att se om det hjälper.

2. Kupstorlek

Precis som med bandstorleken ska kupstorleken varken vara för stor eller för liten. Om kupan glipar och du kan se ner i den bör du använda en mindre kupstorlek. Och om kupan inte täcker bröstet eller om bröstet väller ut ur kupan bör du gå upp en kupstorlek. Tänk på att kupan ska ligga mjukt emot och täcka hela bröstet.

3. Bygel

Om behån har bygel, se till att den ligger platt mot kroppen. Samtidigt ska bygeln följa kroppen hela vägen under och på sidorna av varje bröst. Om bygeln inte gör det, eller om den nyper och känns obekväm, prova med en annan storlek eller passform.

4. Stängning

De flesta behåar har en justerbar stängning. Kanske förändras din kropp något, eller så är din behå tillverkad i ett material som kan töjas ut lite. I sådana fall är det praktiskt med en justerbar stängning så att du fortfarande kan bära en bekväm behå med bra stöd. För många behåar sitter knäppningen i ryggen, medan andra har knäppning framtill. Det är en smaksak. Det viktigaste är att du använder det justerbara fästet för att se till att bandet på din behå sitter ordentligt.

5. Axelband

Det är en bra idé att välja behåar med justerbara axelband. Det ökar chansen för att din behå ska ge dig det stöd du behöver. Om axelbanden sitter för löst glider de ner och ger inget stöd. Om de dock sitter för tajt kommer de att gräva sig in i axlarna och göra så att behån dras upp på ryggen. Helst ska du kunna få plats med ett finger eller två under axelbanden. Om du är i behov av den bästa behån för stora bröst kan du leta efter extra breda eller vadderade axelband.

9 tecken på att din behå sitter fel

Det kan finnas olika anledningar till att din behå sitter fel, om du dock känner dig osäker på om din behå sitter som den ska kommer här nio tecken som tyder på att din behå sitter fel. Det kan bero på att du har fel storlek eller fel passform. Förutom att det känns obekvämt att bära en behå som inte sitter ordentligt kan den också orsaka ryggsmärtor och hudirritation. Var därför uppmärksam på dessa tecken.


1. Brösten trycks ihop: om bygeln inte separerar brösten eller om behån sitter ovanpå brösten och trycker ihop dem, kan det vara ett tecken på att du behöver en större kupstorlek.


2. Rynkor eller glipor i kupan: det får inte finnas några rynkor eller glipor i kupan, varken upptill eller nedtill. Detta indikerar att kupan är för stor. Det är inte ovanligt att ett bröst är något större eller mindre än det andra, om detta dock händer med båda brösten bör du ändra kupstorleken.


3. Dubbelbröst: om kupans kant skär in i bröstet och skapar en utbuktning för varje bröst är kupstorleken sannolikt för liten. Kupan ska täcka hela bröstet, och om den inte gör det kan du se ett par extra utbuktningar på brösten när du bär åtsittande kläder.


4. Löst band under brösten: om ditt behåband sitter löst runt kroppen och om dina bröst till och med syns under kupan, då är bandstorleken för stor. Att justera stängningen kan hjälpa, men om det inte gör det bör du prova en mindre bandstorlek och eventuellt en större kupstorlek.


5. Röda märken under bröstet: om du får röda märken under bröstet efter att ha burit behå hela dagen är det troligt att bandstorleken är för liten. Vi rekommenderar att du väljer en större storlek eller använder en bh-förlängare.


6. Utbuktningar i sidorna: om huden buktar ut i sidorna eller om bygeln sticker ut på sidorna kan det betyda att kupstorleken är för liten. Kupan ska täcka hela bröstet för att ge bästa möjliga komfort och stöd. Prova en större kupstorlek.


7. Behån åker upp på ryggen: om behåns band åker för långt upp på ryggen betyder det att bandstorleken är för stor och att axelbanden är för hårt åtdragna. Behån ska sitta horisontellt runt kroppen, och om den inte gör det kan det vara en bra idé att prova en större bandstorlek.


8. Det blir tygveck över brösten: om kupstorleken är för stor och dina bröst inte fyller ut kupan helt kan du uppleva att det skapas veck på tyget över brösten. I så fall bör du prova en mindre kupstorlek.


9. Mittdelen nuddar inte bröstbenet: om behåns mittdel inte nuddar bröstbenet utan istället sitter ovanpå brösten och orsakar ett mellanrum i mitten, tyder det på att kupstorleken är för liten. Du behöver en större kupstorlek och eventuellt en mindre bandstorlek.LÄS OCKSÅ: Hur du tvättar din behå