Friluftsguide: Välj rätt vandrings-utrustning

För många är en promenad i naturen ren avkoppling eller ett spännande äventyr – kanske känner du igen dig i detta. Ofta är det också en självklar aktivitet som du kan göra tillsammans med familj, vänner eller varför inte dig själv? Oavsett vad är det viktigt att du har rätt vandringsutrustning för att få en så bra upplevelse som möjligt.



Vad är bra vandringskläder?

"Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder". Du har säkert hört den frasen förut – och kanske ligger det något i det? Om du har rätt kläder och skor kommer du som regel att få en bättre upplevelse. Oavsett om du letar efter vandringsutrustning för sommaren eller vintern ställer det vissa krav på dina friluftskläder. Men vad är då bra vandringskläder för dam? Det viktigaste är att du kan hålla dig varm och torr oavsett väder och vind. Det innebär också att du måste kunna anpassa dig till olika väderförhållanden.


Kom ihåg trelagersprincipen

Just för att du aldrig kan vara 100% säker på vädret är det viktigt att dina vandringskläder går att anpassa till väderförhållandena. När du är aktiv kyls din kropp automatiskt ner om dina kläder är fuktiga och blöta. Tack vare trelagersprincipen kan du både isolera och ventilera din kropp för att undvika att bli kall och blöt.


 • Det inre lagret av kläder bör inte vara för tjockt, så att det lättare kan transportera bort svetten från kroppen. Vi rekommenderar att du väljer ull eller ett syntetiskt material. Ull är särskilt bra på att anpassa sig till kroppstemperaturen och håller dig varm när det blir blött.
 • Det mellersta lagret ska vara varmt och andningsbart. Här kan du med fördel använda en ulltröja eller fleecejacka, eftersom båda håller kroppen varm och låter den andas.
 • Det yttersta och sista lagret ska skydda dig mot vind, vatten och kyla och bör därmed vara både vind- och vattentätt. Därför kan du med goda skäl använda vind- och vattentäta skaljackor. Alternativt kan du också använda en vanlig regnjacka.

Hitta den funktionella jackan

Oavsett vilken tid på året du ger dig ut på äventyr är det viktigt att ha en ordentlig jacka. Den perfekta friluftsjackan håller dig varm och torr och ger dig dessutom rörelsefrihet samtidigt som den har bra andningsförmåga.


På sommaren kan det räcka med en lätt jacka för att stå emot brisen och skydda dig från solen. Om du däremot är på jakt efter vandringsutrustning för vår eller höst är en softshelljacka ett bra val. Den är både vind- och vattentät och låter kroppen andas. På vintern eller när det är kallt är det en bra idé att komplettera med en fleecejacka.


Om vädret är ruskigt är en regnjacka förstås också idealisk. Du bör dock vara uppmärksam på både vattenpelare och tejpade sömmar. Plaggets vattenpelare bör helst ligga mellan 5 000–10 000 mm. Med detta tryck står du emot både skurar och kraftiga regn. Kontrollera slutligen att regnjackan har tejpade sömmar för att förhindra att vatten tränger in, så att du håller dig torr. Du kan läsa mer i vår guide om vattentäthet och andningsförmåga.

Välj rätt överdel

När du väl är i rörelse blir du snabbt varm. För att undvika väta i kombination med kyla, välj en fukttransporterande topp som låter kroppen andas. Även här vill vi rekommendera ull och syntetiska material. De funktionella egenskaperna bidrar till att ge din kropp de bästa förutsättningarna under vandringen. Om det är kyligt kan en fleecetröja vara lämplig.

De praktiska och smarta friluftsbyxorna

Innan du ger dig ut på en lång vandring bör du överväga ett par friluftsbyxor. Det finns flera olika typer av vandringsbyxor, men gemensamt för dem är att de har ett särskilt funktionellt material som ger dig riktigt bra komfort och andningsförmåga. Vissa byxor har praktiska fickor som är perfekta för småsaker som du kan behöva när du är ute.

Därutöver finns det skalbyxor som håller vind och vatten ute och som, precis som vandringsbyxor, ger dig god ventilation. Du kan därför använda dem i alla slags väder.

Bra att veta om skor

Om du gör kortare vandringar i lättare terräng klarar du dig förmodligen med ett par vandringsskor. Men om du ska ha med en ryggsäck och vandra i mer utmanande terräng bör du överväga ett par vandringskängor, då de ger dig bättre stöd för vristen. Det är också mindre risk för att du vrickar fötterna.


När du väl har fått ordning på dina skor är det dags att tänka på dina strumpor. Om det finns plats i skon kan det vara en bra idé att ha ett lager tunna, syntetiska sportstrumpor innerst och ullstrumpor ovanpå. De två lagren av strumporna gnider mot varandra snarare än mot huden. På så sätt är du på god väg att minska risken för blåsor.


Vad ska jag ta med mig på vandringen?

Om du ska göra en längre vandring är det otroligt viktigt att hålla reda på vad du behöver ta med dig. Du vill varken packa för mycket eller för lite – du ska ju trots allt bära det hela vägen. Kanske kan du få inspiration till din egen packlista här nedan. Innehållet varierar naturligtvis beroende på säsong:


 • Vandringsryggsäck
 • Karta och eventuellt kompass
 • Tubhalsduk
 • Vantar
 • Skavsårsplåster
 • Första hjälpen-kit
 • Solskydd
 • Myggspray
 • Solglasögon
 • Powerbank
 • Pannlampa
 • Fickkniv
 • Mat och dryck
 • Plastpåse för skräp

5 goda råd inför turen

Förutom rätt kläder och en välpackad ryggsäck får du här fem tips att ta med dig på vägen:


 1. Var noga med att dricka tillräckligt med vatten, och desto mer på sommaren.
 2. Se till att du äter något så att din kropp har något att förbränna.
 3. Ta med dig skavsårsplåster så att inte blåsor förstör vandringen.
 4. Ta för vana att leta efter fästingar så fort du kommit hem, om du varit ute i naturen.
 5. Stretcha efter vandringen, även gärna längs med vägen, så att du inte blir öm i kroppen.

Med det sagt önskar vi dig en lyckad vandring i naturen. Och kom ihåg: Allt väder är friluftsväder!