När kylan knackar på vet du att det är dags att hitta den bästa vinterjackan för damer. Men det finns så många av dem att det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Här hjälper vi dig att göra de rätta valen och fundera över några bra saker, så att du är säker på att hitta en vinterjacka som passar dig och dina behov.


Fortsätt läsa nedan och lär dig mer om vinterjackor och våra tips för att underhålla dem.

Vad är en bra vinterjacka?

En bra vinterjacka beror på dina behov, preferenser och det klimat du befinner dig i. Men den ska självklart vara varm och skydda dig mot hårt väder med rätt funktioner. Nedan kan du läsa mer om några av de faktorer du bör överväga när du letar efter bra vinterjackor för kvinnor.


Isolering och värme

Din vinterjacka ska framför allt hålla dig varm. Med låga temperaturer och kall vind - eller kanske till och med snö - är isoleringen därför en av de viktigaste faktorerna. Det finns olika material som är bra för att hålla dig varm, och några av dem kan du läsa mer om nedan.


  • Dun: Dun är ett av de bästa materialen när det kommer till isolering av vinterjackor. Dunfyllning är nämligen både lätt och komprimerbar, vilket ger bra isolering och värme. Det absorberar värmen effektivt och ser till att bevara kroppsvärmen i kalla väderförhållanden. Dessa egenskaper gör dunjackan till den idealiska följeslagaren när du vill tackla vinterns kyla med komfort och stil.
  • Ull: Ull är ett naturligt material som har mycket god isoleringsförmåga. Det håller värmen och är fantastiskt för att hjälpa till att reglera kroppstemperaturen i kallt väder. Samtidigt är det både andningsbart och fuktabsorberande, så du kan vara säker på att hålla dig varm och torr, även i fuktiga väderförhållanden. Därför är en jacka i ull eller ullmix uppenbar att använda som vinterjacka.
  • Sorona: Det speciella materialet Sorona har flera bra funktioner. Det är mjukt, hållbart, snabbtorkande och levererar lätt och andningsbar värme. Samtidigt är det ett hållbart material som är tillverkat av 37% växtbaserade material. Allt detta gör Sorona-isolering till ett material som ger en lätt känsla men som också är praktiskt och varmt.
  • Syntetiska material: I vissa vinterjackor används ett syntetiskt material som isolering. De syntetiska fibrerna är utformade för att efterlikna egenskaperna hos naturliga isoleringsmaterial, men har fördelen att de behåller sin isoleringsförmåga, även när de blir våta. Samtidigt är de lätta, hållbara, veganska och allergivänliga.


Utöver att välja de bästa materialen för isolering finns det också andra faktorer du kan hålla ögonen på om du vill vara säker på att hålla dig varm i din jacka. Tjockleken på isoleringen påverkar självklart värmen - ju mer isolering, desto varmare är jackan. Dessutom har passformen också betydelse. Med en lös passform kan kylan tränga in under jackan, medan en tät passform minimerar den risken. Det är också en bra idé att använda de praktiska funktionerna som vinterjackor ofta har i form av huva, muddar och justerbara stängningar. Sist men inte minst, det yttre materialet måste också kunna stå emot vädret. Om regn eller snö tränger igenom det yttre lagret och in i det isolerande materialet kommer din vinterjacka att bli kall och våt istället för varm. Se därför till att välja ett motståndskraftigt material.

Andningsförmåga

För att du ska kunna fortsätta hålla dig varm i din vinterjacka är det viktigt att den är andningsbar. Andningsförmåga refererar till ett tygs förmåga att låta fukt (som t.ex. svett) släppa ut, samtidigt som det förhindrar fukt utifrån (det kan vara regn eller snö) att tränga igenom. Därför är god andningsförmåga viktig för att förhindra att fukt samlas inuti din jacka.


Kroppen genererar värme, och när vi är aktiva bildar den också svett för att reglera kroppstemperaturen. Om din vinterjacka inte är andningsbar kommer kroppens värme och eventuell svett att stanna kvar i jackan, vilket kommer att resultera i att du känner dig fuktig och kall. Därför är det en faktor som är viktig att hålla ögonen på när du ska hitta den bästa vinterjackan för damer.


Vind- och vattentäthet

När det kommer till vinterjackor kan betydelsen av vindtäta och vattentäta funktioner inte överskattas. Det är de som ska se till att du förblir varm och torr även under de mest ogästvänliga väderförhållandena. Vindtäthet, som ofta uppnås genom tättvävda tyger eller speciella beläggningar, fungerar som en barriär som förhindrar kall luft från att tränga in i din jacka och få värmen att försvinna. Samtidigt är vattentäta material (som Gore-Tex) och tekniker för att försegla sömmar avgörande för att stöta bort regn, snö och slask. Man kan säga att dessa avancerade teknologier utgör en sköld som håller dig torr även i de blötaste omgivningarna. Det är alltså en bra idé att hålla koll på din vinterjackas vind- och vattentäthet.


LÄS OCKSÅ: Guide i andningsförmåga och vattentäthet


Hållbarhet och kvalitet

Det kan definitivt löna sig att investera i hållbarhet och kvalitet när du letar efter bra vinterjackor för damer. Med fokus på varje enskild detalj är de bästa vinterjackorna byggda för att hålla i många säsonger. Robusta sömmar säkerställer att jackan kan stå emot de tuffaste förhållandena, medan förstärkta områden lägger till extra skydd där det är mest nödvändigt. Om dragkedjan är av god kvalitet kommer den att glida smidigt, så att du inte behöver ha problem med den i regnväder eller snöväder med handskar på.


Varför är god hållbarhet så viktig? Eftersom en vinterjacka som står emot tidens prövning ger riktigt bra och långvarigt värde. Du kommer att kunna använda den om och om igen, oavsett vilka aktiviteter du ger dig ut på i det kalla vädret. Därför bör du se det som en investering när du köper en vinterjacka som kan hålla dig varm och bekväm år efter år.


Komfort och passform

Du kommer säkert att använda din vinterjacka en hel del, så det finns god anledning att prioritera komfort och passform högt. Bra komfort och rätt passform gör att du inte är begränsad i dina utomhusaktiviteter, utan har frihet att röra dig. I det sammanhanget är det bra med justerbara funktioner, så att du kan anpassa och finjustera ärmarna, huvan och liknande efter preferenser och väderförhållanden. Förutom att ge bra komfort kommer den rätta passformen också att förbättra isoleringsförmågan, så att du både kan vara bekväm och varm under längre tid. Därmed har kombinationen av komfort och passform avgörande betydelse när du ska hitta en vinterjacka som du vill använda under alla vinterns kalla dagar.

De mest populära typerna av vinterjackor

Det finns ett stort urval av vinterjackor som passar olika behov, stilar och preferenser. Om du inte vet vilken typ av vinterjacka du ska använda, kan du här nedan hitta en kort beskrivning av de mest populära sorterna. Oavsett om du fokuserar mest på stil eller funktionalitet finns det en vinterjacka som passar dig.


  • Ullkappor: Med en ullkappa får du en vinterjacka som är både elegant och varm. Ullkappan är framme varje vinter, så om du vill investera i en tidlös klassiker är det den du ska satsa på. Samtidigt har ull de naturliga egenskaperna att det hjälper till att reglera kroppstemperaturen och absorberar fukt utan att kännas fuktig. Här kan du uppnå en klassisk look utan att kompromissa med värmen.
  • Parkas: Parkasen har länge varit en symbol för värme och mångsidighet. De långa parkasarna ger extra skydd mot kyla, och de varma parkasarna är vanligtvis fodrade med dun eller syntetiska material som håller dig varm i alla slags väder. Dessutom gör huvan, de justerbara detaljerna och de praktiska fickorna parkasen till ett självklart val, oavsett om du ska använda den till vardags eller vandringar.
  • Pufferjackor: Du kommer att behålla både stilen och komforten om du väljer en pufferjacka. Dess karakteristiska, fylliga design med quiltade block gör den inte bara stilfull, utan också otroligt varm. Pufferjackor är oftast fyllda med dun eller syntetiska fibrer, som håller kylan ute och värmen inne. Trots jackans fyllighet är den lätt i vikt, och därför är den också bra för alla slags utomhusaktiviteter. Du kommer också att hitta pufferjackan i olika färger och stilar, vilket gör den lämplig för alla tillfällen.
  • Softshelljackor: En av de mer praktiska jackorna är softshelljackan. Den är nämligen tillverkad av ett tekniskt avancerat material som är vindtätt, vattenavvisande och andningsbart - och därmed helt idealiskt för skiftande vinterväder. Softshelljackor ger också mycket god rörelsefrihet och är därför lämpliga för aktiviteter som cykling, skidåkning och vandring. Välj jackan i en fräsch färg eller ett snyggt mönster om du vill lägga till lite personlighet.
  • Dunjackor: Den jacka som de flesta förknippar med en vinterjacka är dunjackan. Den har fått sitt namn eftersom den är isolerad med fina dunfjädrar, som ger ett mjukt och varmt isolerande lager. De små fjädrarna skapar ett tjockt lager med massor av luftfickor, som håller dig varm. De lätta fjädrarna gör att jackan är komprimerbar, så att du kan ta med den.
  • Skidjackor: Om du behöver ett alternativ till den klassiska vinterjackan kan du använda en skidjacka. Den är bäst för vintersportaktiviteter, eftersom den är designad med speciella funktioner för just det. Till vardags har du högst troligt inte användning för de många funktionerna, men ska du åka skidor är det den jackan du ska satsa på.


Vilken typ av vinterjacka är varm?

Du kan välja allt från en ullkappa till en pufferjacka när du ska hitta en varm vinterjacka. Det beror på isoleringsmaterialet, passformen och de praktiska funktionerna. Därför finns det flera olika typer av vinterjackor som är varma. Hitta den som passar din stil och dina behov.


5 tips för att underhålla din vinterjacka

Om du vill vara säker på att kunna använda din vinterjacka mer än bara en säsong är det viktigt att du tar hand om den. När du vårdar och förvarar den korrekt kan du förlänga livslängden, så att den behåller sina goda funktioner och du inte behöver investera i en ny nästa vinter.


För att underhålla din vinterjacka på bästa sätt kan du följa våra 5 tips nedan.


1. Rengöring: Tvätta som utgångspunkt så sällan som möjligt. När du tvättar, följ alltid tvättråden. De flesta vinterjackor kan tvättas vid låga temperaturer med mild tvål, medan andra kräver professionell rengöring.


2. Torkvård: Undvik att torktumla din vinterjacka, eftersom det kan skada isoleringen och materialet. Det bästa är att låta jackan lufttorka. Se också till att jackan inte tappar sin form när du torkar den.


3. Förvaring: När vintersäsongen är över ska du förvara din jacka på en torr och mörk plats - bort från direkt solljus och värme. Lägg den gärna i en klädpåse, men undvik att förvara den i en källare eller ett garage där det kan vara fuktigt. Då riskerar du nämligen att skada materialet.


4. Underhåll: Se till att regelbundet underhålla din vinterjacka. Om du upptäcker ett hål eller slitage, reparera det så snabbt som möjligt för att förhindra ytterligare skada. Håll också koll på dragkedjor, knappar och sömmar för att säkerställa att de fungerar optimalt.


5. Impregnering: Det är en bra idé att impregnera din vinterjacka ibland. På så sätt är du säker på att den förblir vattenavvisande. Om din jacka redan är vattenavvisande kan du fortfarande impregnera den, eftersom den med tiden kommer att förlora sin effekt. På det sättet är du säker på att hela tiden vara torr.


LÄS OCKSÅ: Förläng livslängden på dina favoritkläder