Möt sex Everyday Women

Möt sex Everyday Women

Everyday Women är precis som du och jag. Helt vanliga, men också modiga, starka, sårbara, ärliga och helt och hållet sig själva på sitt eget sätt. Vi träffade sex av dem en solig vårdag i Köpenhamn. Hanne är en pensionerad advokatsekreterare från Roskilde i Danmark. Andrea är en ung fransyska som ofta syns på de vackra gatorna i Paris. Inge-Merete är vid 54 års ålder den okrönta drottningen av Nørrebro. Jasmin är en cool österrikare med koll på sociala medier. Stina är en norsk mamma till tvillingflickor och Maja är en nybliven frisör från en liten stad i Danmark. De är alla en del av våra coola, modiga Everyday Women – kvinnor som bjudit in oss för att berätta en del av sin historia.


Här ger vi ordet till några av de kvinnor som vi träffat:

Om att vila i sig själv:


"Jag har alltid varit lite större. Som barn var det verkligen irriterande att jag bara kunde passa i kläder för vuxna – för det var ju vuxenkläder. Men nu när jag faktiskt är vuxen är det ju samma kläder. Det är inte så att det är något ovanligt i det. Så jag tror att det också gör skillnad att man blir lite lugnare och vilar lite mer i det som är. För det finns inget konstigt i det, det är bara en annan storlek. Jag önskar att jag kunde komma till en punkt där jag inte bryr mig om vad folk tycker."


- Maja Thusgaard Poulsen, 21, Danmark.


Om att vara en förebild för yngre generationer:


"Med den här kampanjen vill jag se mig själv ur ett annat perspektiv, lite mer ur ett modellperspektiv. Du är inte bara en person som står hemma framför spegeln, du står faktiskt framför en kamera. Jag vill berätta för min systerdotter att "ja", du kan också vara fotomodellen på den här typen av bilder, även om du inte är som de kvinnor du ser på TV och i kampanjer. Och det är både vackert och viktigt. Det vill jag visa henne. Hon är 6 år och hennes föräldrar har olika ursprung. Jag vill visa henne att det inte finns några gränser. Att hon kan göra precis vad hon vill."


- Andrea Bunod, 24, Frankrike


Om att vara en ung mamma – och att hitta sig själv i den rollen:


"Jag fick mina tvillingdöttrar två veckor efter att jag fyllde 22 år. Så min kropp förändrades mycket när jag var 21 år. På ett år gick jag upp 40 kg, så det var en stor förändring. Och efter förlossningen hade jag bara gått ner 10 kilo, så jag visste inte vilken storlek jag behövde. Det var konstigt bara att sätta sig i en stol eftersom min kropp kändes så annorlunda. Jag tror faktiskt aldrig att jag har varit mer välklädd än när jag blev mamma. Även om jag var mindre tidigare. Jag brydde mig inte om vad jag hade på mig och tänkte inte så mycket på det. Men sedan jag blev mamma har jag börjat tänka mer på det."


- Stina Vea, 28, Norge


Om att konfrontera sin kropp – i spegeln och på sociala medier:


"Jag har alltid varit självsäker, men jag har aldrig känt mig självsäker i min kropp. Men det förändrades när jag började se mig själv i spegeln och ta bilder. Om du alltid täcker dig, till exempel när du är på väg in i duschen, kommer du aldrig att konfronteras med hur din kropp ser ut. Men om du konfronterar dig själv med hur din kropp ser ut, blir den mer normaliserad för dig. Om du aldrig ser din kropp kommer du att känna ett avstånd till den.


Många säger att jag är modig för att jag delar intima bilder på Instagram, men jag tycker inte att det ska ses som någonting modigt. För om denna kroppstyp normaliserades skulle det inte längre vara modigt. För alla andra, låt oss ta fitnessmodeller som poserar i bikini som exempel, är det inte modigt. Så varför är det så när jag gör det?"


- Jasmin Mairhofer, 36, Österrike


Om att bli modigare med åldern - och att våga sticka ut:


"Jag har blivit mycket modigare med åldern. Folk får tycka och tänka vad de vill. Och jag tittar också lite på de yngre tjejerna, för de vågar göra så mycket. Sedan tänker jag: varför ska jag anpassa mig så mycket bara för att jag tillhör den här åldersgruppen? Det vill jag inte, så jag gör precis det jag känner för.


Ibland kan det verka som att danska kvinnor är rädda för att gå ut. De vill hellre smälta in och bära en svart klänning och kanske ett par lite större örhängen eller något i den stilen. Och det är kanske där jag sticker ut, för att jag verkligen vill och vågar, och jag tycker att det är roligt."


- Inge-Merete, 55, Danmark


Om att hitta en mening med livet:


"Ett råd jag skulle vilja ge är att intressera sig för andra människor. Släpp inte taget. Du behöver inte nödvändigtvis ha 50 vänner. Jag har några vänner som jag träffar 2–3 gånger om året när vi åker ut till sommarstället. Men vi träffas inte regelbundet. Och sedan har jag andra vänner som jag träffar oftare.


Jag har varit besöksvän på äldreboendet och går på dans varje torsdag. Allt det kan du göra när du är pensionerad. Och det kommer jag att fortsätta med. När man lyssnar på äldre människors liv inser man att man har mycket gemensamt, vissa vill prata om sina barnbarn, andra om sin hälsa och andra om gamla tider. Det är fint, det ger en viss tillfredsställelse. Inte för att du gör en god gärning, utan för att det ger ditt liv innehåll. Och det är vad jag tror att det hela handlar om."


- Hanne Mortensen, 74, Danmark

Riktiga kvinnor, riktiga kroppar, riktiga människor med verkliga historier – med känslor och med mod. Everyday Women är vårt bidrag till en värld som ligger lite närmare verkligheten. Där det finns utrymme för mod och styrka – och inte minst för allt det helt vanliga.


Del 3 av 3