Everyday Women: Modet att vara dig själv

Everyday Women: Modet att vara dig själv

Hur hittar du modet att vara dig själv? Att stå upp för dig själv – precis som du är, utan att hålla tillbaka? Att bära din favoritblus i den uppseendeväckande färgen och att skratta högt i stora folksamlingar? Att ta på dig de höga klackarna utan någon särskild anledning, eller att kombinera dina mjukaste löparskor med spetsklänningen som vanligtvis hänger längst bak i garderoben? Att göra exakt det du vill och det som känns mest lustfyllt för dig?


Som människor – och särskilt kvinnor – i en digital värld av perfekta avokadomackor och långa ben på stranden är det viktigt att ha någon att förhålla sig till. Unga och gamla, högljudda och eftertänksamma, blonda och brunetter, färgstarka själar och skönheter i stilettklackar. Everyday Women handlar om att ge plats åt alla, om att lära av varandra, om att möta varandra med nyfikenhet och om att uppskatta allt som livet har att erbjuda.


Vi har träffat sex Everyday Women, och de har hjälpt oss att belysa allt vi har gemensamt som kvinnor – och det gjort med stor nyfikenhet och ömsesidig respekt.

Kvinnokroppen kommer i alla storlekar och former. Det är ingen stor grej, det är bara att gå ut och leva livet – oavsett storlek
Jasmin Mairhofer,
36, Österrike

En verklig person att spegla sig mot

Modiga. Ärliga. Råa. Äkta. Filterlösa. Starka. Känsliga. Älskande. Personlighetsdrag och egenskaper som alla de sex Everyday Women har uppvisat, och som vi alla har någonstans inom oss. Ibland tar de plats och får stort utrymme, ibland döljs de bakom fasader eller osäkerheter. Men vi alla har dem. Och just osäkerheterna är orsaken till att vi står tillsammans – i kampen mot allt det som ger självförtroendet en törn, och i kampen för att stärka gemenskapen. För även om vi kan verka olika – när vissa skrattar högt, håller vissa tillbaka, vissa bär alltid hattar, andra alltid solglasögon, vissa är utåtriktade och alltid festens mittpunkt, andra älskar att dansa hemma framför spegeln. Trots alla våra skillnader är vi förmodligen mer lika varandra än vi tror.

Jag är stolt över att bli sedd och att det finns någon tycker att det jag bidrar med är bra. Alla borde helt enkelt göra det här om de får chansen
Inge-Merete,
55, Danmark

Det var utan tvekan en utmaning för de sex vanliga kvinnorna att ställa sig upp mitt på ljusa dagen på en fullsatt gata för att få sina bilder tagna – tillsammans med ett team av främlingar. För att använda en riktig klyscha är det genom utmaningar som vi blir starkare som människor, som samhällen, som individer, som familjemedlemmar, som mödrar, som döttrar eller som vänner. Våra utmaningar som kvinnor idag är ännu större. De handlar också om självförtroende och självacceptans. Om att våga och om att drömma. Därför är Everyday Women en uppmaning att stå enade – i syfte att skapa sammanhållning och styrka. Att skapa en plats där vi alla kan vara oss själva – fullt ut. Som vi ser ut och som vi är.


Många säger att jag är modig eftersom jag delar bilder på mig själv på Instagram. Men jag tycker inte att det ska ses som modigt. För om min kroppstyp var normen skulle det inte längre vara modigt. När fitnessmodeller och alla möjliga andra poserar i bikini är det inte modigt – så varför är det modigt när jag gör det?

- Jasmin Mairhofer, 36, Österrike

Självförtroende: En livslång process

I samtalen med Everyday Women är en sak klar – självförtroende uppstår inte automatiskt. Vägen till självförtroende kan vara lång, och oavsett var man börjar är det en utveckling för resten av livet. Mode kan ge dig möjlighet att uttrycka dig själv, hitta styrka i dig själv och visa upp dig.


Mina kläder återspeglar mitt sinnestillstånd. Mina kläder ger mig styrka, självförtroende och självacceptans. Det är så jag ser det. Jag älskar att klä mig, välja ut ett par skor och sätta upp mitt hår. Att veta vad jag vill är en del av att vara självsäker för mig. Men jag håller fortfarande på att lära mig att känna mig självsäker. Det är fortfarande en process, och jag tror att den processen kommer att fortsätta livet ut.

- Andrea Bunod, 24, Frankrike


I Everyday Women presenterar vi allt vi har gemensamt för att visa att vi förmodligen är mer lika varandra än vi tror. För att visa att det finns mer än vad som syns på Instagram. För att visa att mode är till för alla – utan undantag och oavsett storlek.


Jag vill visa att det är okej att vara ung och inte vara smal. Att du självklart kan hitta coola kläder även om du inte är pinnsmal. Och för att få några bra bilder tagna, så att det inte bara blir tråkigt. Det var det som jag tyckte var väldigt häftigt att visa.

- Maja Thusgård Poulsen, 21, Danmark


Del 2 av 3