Hur mode påverkar mod och självbild

Hur mode påverkar mod och självbild

Jag heter Andrea och är en fransk sjuksköterska på tjugofyra år som flyttade till Paris för drygt ett år sedan. Jag skulle beskriva mig själv som en upptäckare och matälskare med stor kärlek för konst, så dessa sidor av mig själv kommer självklart att finnas med i mitt skrivande. Jag är också vad samhället kallar en plus size-kvinna.


Jag känner att det är dags för kvinnor överallt, i alla former, i alla sinnestillstånd och i alla skeden av livet att omfamna sin inre styrka.


Med det här inlägget vill jag diskutera hur mode påverkar mitt eget mod och min självbild.


Jag skulle beskriva mode som alla sätt att klä sig med ett visst beteende och djärvhet. Mode är mångkulturellt och gränslöst, för när det påverkar så många människor som det gör måste det finnas mångfald. Det är det första jag älskar med mode: att det är upp till var och en av oss och det utvecklas tillsammans med oss. Men hur kan kläder, accessoarer eller smink vara en verklig tillgång för att uppnå självacceptans och självförtroende? 


Jag är född i södra Frankrike i en medelstor stad och flyttade till Paris för nästan två år sedan för att upptäcka ett nytt kapitel i mitt liv. Som barn brukade min mamma vara väldigt noggrann med hur min lillebror och jag såg ut. Hon brukade sy mycket, hon har alltid gillat fina kläder och alltid velat att hennes barn skulle vara välklädda. Hon matchade till exempel mina hårsnoddar med mina kläder, hon matchade till och med mina strumpbyxor med hårtillbehör på vintern. Min mamma sa alltid till mig att vårt utseende speglar vårt sinnestillstånd och vårt självförtroende. Att växa upp i den andan gör att sättet jag klär mig på alltid står högt upp på listan över favoritsaker att ta hand om. När jag var yngre brukade jag till exempel leka med dockor och var alltid mycket noga med hur de såg ut: de var alltid fint klädda och hade fixat hår.Att vara sin egen modestylist

Senare, som ung tonåring, drömde jag om att bli modestylist. Jag ritade mycket kvinnosilhuetter och mycket kläder. Jag kände mig kreativ och fri när jag ritade, som om allt var möjligt och tillgängligt eftersom jag hade ansvaret. Som plus size och lång tonåring, bar jag mycket av min mammas kläder. Jag var längre och bredare än mina vänner och jag sågs alltid som den som var mer mogen och äldre.

Att bära vuxenkläder kändes rätt vid den tiden, det kändes nästan som en tygsköld som jag kunde bära för att möta världen.

Så länge jag kan minnas under min tonårstid har jag alltid lagt märke till hur jag såg ut och hur andra såg på mig utifrån, eftersom jag visste att jag med min längd och mina kurvor alltid syntes i en folkmassa, oavsett vad jag gjorde. Det var också ett sätt för mig att ta kontroll över något som jag kunde vara och var stolt över.


För ungefär sex år sedan fick jag reda på att en av mina farbröder en gång i tiden var modell för den prestigefyllda franska designern Balmain. Jag såg bilder på honom och kände mig glad och upprymd eftersom jag insåg att andra familjemedlemmar var intresserade av modevärlden före mig. Och överraskningarna slutade inte där: min lillebror, som är mitt livs största stolthet, blev också modell. Min mamma och jag uppmuntrade honom att försöka när han var tonåring eftersom vi alltid visste att han ville ta prova lyckan inom detta område. Jag följde med honom till hans första modellcasting i Frankrike och London, och vi hade fantastiska stunder där. Tack vare sin beslutsamhet, talang och mognad fick han åka till London Fashion Week för att gå en visning för en ung designer. Jag har sällan känt mig så genuint stolt över någon. Att se honom blomma ut på det sättet var en otrolig prestation som storasyster.


När jag som 25-årig kvinna nu tjänar mina egna pengar kan jag ägna mig åt min kärlek till mode och använda mode som en sann reflektion av mitt självförtroende. Tack vare min nya status som färdigutbildad sjuksköterska kan jag köpa kläder som gör att jag kan utforska många olika stilar, olika former och till och med olika modeperioder tack vare vintagekläder. Att ha ett heltidsjobb (och lön) gör att jag oftast kan klä mig som jag vill och framför allt som jag känner för, eftersom mina looks alltid utgår från mitt humör och mina önskemål. Jag älskar att bära något som är oväntat, och det är ytterligare en av de saker jag älskar mest med mode: att det kan vara banbrytande och tänja på förväntningarna.Förväntningarna på plus size-kvinnor

Alldeles för ofta förväntas i den stora massans ögon plus size-kvinnor bära stora, neutrala och oformliga kläder, men det finns så många sätt att framhäva sina kurvor på. Det finns så mycket att upptäcka, så mycket att utforska och att prova. När du bygger upp ditt självförtroende ska du se till att omge dig med omtänksamma människor. De kommer att låta dig blomma ut som du ska och som du förtjänar. Ett varumärke som Zizzi låter kunderna bryta den form som samhället byggt upp åt dem, en trångsynt och smaklös modeform. Jag känner mig stolt över att arbeta med det här varumärket eftersom det team som jag träffade genom Everyday Women har fått mig att känna att kvinnor äntligen blir förstådda och hörda – eftersom de deltar i den blomstrande rörelsen av kroppspositivitet, som jag anser vara essentiell år 2022.


Jag pratar om mode, men jag måste vara lite mer specifik när det gäller vilken typ av kläder som ger mig omedelbart självförtroende. När jag vill stärka mitt självförtroende brukar jag bära starka färger och mönster. De får mig att känna mig glad, djärv och ambitiös. Ett av mina favoritplagg är en bra klänning med omlott. Jag gillar dem som är medellånga med låg urringning. Jag känner mig alltid bekväm med mig själv i ett par sneakers och skor med platå – även om jag är lång. När det gäller accessoarer älskar jag att bära håraccessoarer: färgglada hårsnoddar, satinsjalar, turbaner. Och slutligen: jackor! Jag fullkomligt älskar jackor, jeansjackor, kavajer, bomberjackor, jackor i oversize osv. Jag tycker att de fulländar även den enklaste looken, och det får mig att tänka på hur min mamma alltid ser så elegant ut i det, hon tar alltid på en jacka till sina kläder.


Jag gillar att ändra sminkning beroende på mitt humör. Jag kan bära väldigt djärva looks med många färger, men jag gillar också att bära en väldigt neutral och naturlig look. Läppstift är min favorit, jag har över 30 stycken i badrummet!Att kommunicera utan ord

Mode gör det möjligt för mig att kommunicera med världen utan ord, enbart tack vare de känslor, minnen och djärva kombinationer som mitt eget sätt att klä mig anspelar på.

Mode ger mig möjlighet att utforska kreativitet, olika sinnestillstånd och, ännu viktigare, min utveckling som kvinna.

Mitt sätt att klä mig på utvecklas med mig, växer med mig – och jag känner mig säker och stolt över alla olika stilar som jag har upplevt eftersom de alla betyder något för mig. Och på ett sätt uttrycker denna utveckling hur jag vill bli sedd i den komplexa värld vi lever i; helt och hållet som mig själv och som en oväntad, men ständigt utvecklande varelse.


Sammanfattningsvis kan jag med enkelhet och stolthet säga att mode har varit en viktig faktor för att bygga upp och bekräfta mitt självförtroende, min självbild och mitt värde genom sin eviga mångfald. Detta är något jag kan märka varje dag och jag hoppas att du efter att ha läst det här inlägget också kommer att kunna hitta det rätta perspektivet som gör att du kan känna dig självsäker och kraftfull. Glöm inte att göra mode till en styrka för dig och inte en begränsning!