Andningsbarhet och vattentäthet

Andningsbarhet och vattentäthet

Vattentätt material

Vattentäta material förhindrar vatten att komma igenom, de har egenskaper som håller regn och snö ute samt kroppen torr. Vattentäthet mäts i den mängd vatten, mätt i mm., som kan pressas på materialet innan vatten kommer igenom. Vattentäta textilier görs genom att laminera eller täcka material med ett vattentätt membran.

Andningsbarhet

Material som kan andas tillåter svett att komma igenom så att det försvinner bort från kroppen. Andningsbarheten mäts i den hastighet svett passerar igenom materialet. Mäts i gram svett per m2 textil under 24 timmar (g/m2/d).


Att tillverka ett material som andas görs ofta genom att använda ett membran som består av en massa pyttesmå hål. Dessa hål är för små för en vattendroppe att passera in igenom men stora nog för att luftmolekyler och därmed svett ska kunna passera ut.

Tvätt

På produkter med speciella egenskaper som vattentäthet och andningsbarhet, är det viktigt att behandla dem rätt för att behålla en hög prestanda och få en lång hållbarhet.


Tvättråden ska följas noggrant och man ska använda produkter speciellt framtagna till denna typ av material. Det gör så att membranet på materialet håller längre och därmed bibehåller produkten de speciella funktionerna längre. Om produkten inte behandlas som det ska blir membranet skadat och dess speciella egenskaper försvinner.


Tejpade sömmar

För att försäkra att en produkt blir helt vattentät kan man täcka sömmarna med en speciell tejp. Denna tejp höjer produktens egenskaper och används i regnkläder och vissa skidkläder.