Förläng livslängden på dina favoritkläder

Guide: Så förlänger du livslängden på dina kläder

När du har gjort ett bra köp och hittat ett plagg som du vill bära om och om igen är det bra att veta hur du tar hand om det så att det håller så länge som möjligt.


Du ska vara särskilt uppmärksam när du tvättar och torkar kläderna. Om du utgår från materialet som dina kläder är gjorda i när du tar hand om dem så är det större chans att du kan använda dem länge.



Hur tvättar man kläder?

Det finns många faktorer som spelar in när du tvättar dina kläder. Vissa kläder kan tvättas i maskin, andra kan bara tvättas för hand. Det beror främst på material, färg och eventuella pärlor, knappar och liknande. Det bästa du kan göra när du tvättar dina kläder är att följa plaggets tvättråd.


Vi tittar närmare på de olika faktorerna och förklarar vad du kan göra före, under och efter tvätten för att ta hand om dina kläder på bästa sätt.


De bästa förutsättningarna för en skonsam tvätt

När du tvättar finns det några saker som du ska ha koll på. Det är otroligt tråkigt att ta ut kläderna ur tvättmaskinen och upptäcka att de har blivit förstörda på grund av att de inte har tvättats på rätt sätt.


Börja med att bedöma om det är nödvändigt att tvätta alla dina kläder. Kläder slits ut varje gång de tvättas, och du kan ha på dig plaggen flera gånger utan att behöva tvätta dem. Om du har möjlighet att bara tvätta några plagg eller vädra dem utomhus kan du undvika onödigt slitage och minska din påverkan på miljön.


Kontrollera klädernas tvättsymboler

För att vara på den säkra sidan när du tvättar dina kläder bör du ta en titt på tvättinstruktionerna. Du ser vanligtvis en rad symboler som talar om hur höga temperaturer kläderna tål, om de kan tvättas i maskin, hur skonsamt de ska tvättas och så vidare.


Det finns olika tvättsymboler och vi har samlat dem i vår tvättguide, där du kan läsa om var och en av dem.

Bli av med fläckarna

Det är aldrig roligt att spilla eller på annat sätt få en fläck på sina favoritkläder. Om du råkar ut för en olycka ska du se till att behandla fläcken innan du tvättar – fläckar är svårare att ta bort efter första tvätten. Om fläcken inte försvinner vet vi ju var klädesplagget hamnar, för få människor är intresserade av att ha på sig något med fläckar.


När du behöver ta bort en fläck kan du ofta göra det genom att följa tre enkla steg:


1. Börja med att genast blötlägga kläderna.

2. Applicera fläckborttagningsmedel, rengöringsmedel/pulver eller diskmedel och låt det verka.

3. Tvätta sedan kläderna som vanligt, helst i 40 grader, för att öka chanserna för att fläcken försvinner.


Ta hänsyn till materialen

Det är viktigt att tänka på vilket material som kläderna är gjorda av innan du tvättar dem. Hållbarheten hos olika material varierar nämligen kraftigt. Bomull är ofta mycket lätt att tvätta, så du behöver inte oroa dig för att förstöra den. Det finns dock flera andra material som du bör känna till och du kan läsa mer om de vanligaste nedan.


Siden

Siden är både vackert och mjukt, men kan också vara svårt att sköta om. Som regel bör du tvätta dina sidenplagg så lite som möjligt. Ibland kan du ånga det för att få bort lukt och veck, men om du behöver tvätta plagget är det bäst att göra det för hand. Om du väljer att tvätta i maskin ska du använda ett så skonsamt program som möjligt med låg temperatur. Oavsett om du tvättar för hand eller i maskin bör du använda ett tvättmedel som är speciellt avsett för siden.


Ull

Ull är, precis som siden, ett mycket känsligt material som inte tål att tvättas ofta. Överväg därför att fräscha upp plaggen genom att ånga eller vädra det, i stället för att slänga in det i tvättmaskinen. Om du tvättar dina ullkläder ska det vara i högst 30 grader i ett ull- eller handtvättprogram. Kom också ihåg att använda ett tvättmedel som är speciellt avsett för ull eller inget tvättmedel alls.


Ett extra tips för att ta hand om dina ullkläder och förlänga deras livslängd är att använda en rakhyvel för att försiktigt ta bort noppor som uppstår när kläderna bärs. På så sätt kan du använda ditt stickade plagg – säsong efter säsong


Viskos

Ett av de känsligaste materialen är viskos, som löper stor risk för att krympa eller tappa formen. Därför är det viktigt att använda tvättmaskinens handtvättprogram när du ska tvätta dina plagg i viskos. Du bör också tvätta dina kläder så kallt som möjligt och aldrig över 40 grader.


Denim

Även om denim är mycket slitstarkt ska det inte tvättas för ofta. Ibland räcker det med att hänga upp jeansen i badrummet när du står i duschen så att de får lite ånga, eller att hänga ut dem för vädring. När du tvättar dina jeans eller andra denimkläder är det bäst att tvätta dem i lägre temperaturer. Se också till att inte använda för många varv, så att de slits så lite som möjligt. På samma sätt är det bra att tvätta dem ut och in, så att de inte tappar färg.

Bevara färgerna

Färgade kläder är fantastiska och kan ge din look och outfit massor av personlighet. Därför är det synd om du inte kan ha dem på dig för att färgen bleknar.


Innan du tvättar dina färgade kläder tillsammans med andra kläder är det en bra idé att tvätta dem för sig själva eller tillsammans med andra kläder i samma färg. Det kan finnas lite överflödig färg kvar, som kan färga av sig på andra kläder första gången de tvättas.


Vissa färgade kläder förlorar sin färg när de kommer i kontakt med vatten. Innan du stoppar in dem i tvättmaskinen kan du testa färgen genom att gnugga en blöt tops på en del av plagget som inte syns när du har det på dig.

Om du tar väl hand om dina kläder före, under och efter tvätt finns det nästan ingen gräns för hur länge de kan hålla

Tvätta randiga kläder

Att tvätta randiga eller i allmänhet flerfärgade kläder kan vara en utmaning – för vilka andra färger ska du tvätta dem med? Man får anta att tillverkaren har tagit hänsyn till att färgämnena ska ha en viss kvalitet, just för att undvika att de färger som finns på ett ställe på kläderna inte färgas av på ett annat ställe.


Om du vill vara på den säkra sidan när du tvättar dina randiga eller mönstrade kläder rekommenderar vi att du börjar med att blötlägga dem i ättika i en timme innan du tvättar dem för första gången, då detta hjälper till att hålla kvar färgerna. Sedan kan du tvätta dem för första gången – antingen för hand eller för sig själv i tvättmaskinen. När du sedan tvättar kläderna i framtiden ska du tvätta dem tillsammans med ljusa färger.


Välj det bästa sättet att tvätta

Det beror till stor del på materialet och din tvättmaskin om du ska tvätta dina kläder för hand eller om de klarar av en omgång i tvättmaskinen. Vissa material är, som sagt, mycket ömtåliga. Många av de nyare tvättmaskinerna har dock idag tvättprogram som tar hänsyn till detta, och i dessa fall kan du tvätta dina kläder i maskinen.


Om du ska tvätta en bh eller ömtåliga kläder i maskin kan du använda en tvättpåse för att undvika att kläderna skadas. Förutom att skydda dina kläder kan tvättpåsen också hjälpa dig att hålla reda på dina ömtåliga plagg och så att du enkelt kan skilja dem från andra saker.


Vi vet att kläder – oavsett material – slits varje gång de tvättas, så om det bara är några få fläckar kan du försöka ta bort dem för hand i stället för att slänga in allt i tvättmaskinen.


Använd rätt temperatur

Om du kan så rekommenderar vi att du sänker temperaturen när du tvättar dina kläder i maskin. Det är bra för dina kläder – men det är också bra för miljön. Om du tvättar dina kläder i 30 grader i stället för 40 grader sparar du cirka 30% energi.


En del människor oroar sig för att kläderna inte ska bli riktigt rena när man tvättar kallare än vanligt – men så är inte fallet! Nästan alla tvättmedel och pulver är utformade för att det ska bli rent vid minst 30 grader, men om du tvättar vid 15–20 grader ska du vara medveten om att det behövs särskilda kalltvättmedel för att göra kläderna rena i kallt vatten.


Även om många kläder kan tvättas i 30–40 grader, bör vissa tvättas i 60 eller 90 grader. Det handlar bland annat om underkläder, sängkläder, handdukar, disktrasor och så vidare. Bakterier och dammkvalster försvinner bara om du tvättar i minst 60 och helst 80 grader.


Var försiktig med tvättmedel och sköljmedel

Det är lite av en smaksak om man tvättar med flytande tvättmedel eller tvättpulver. Oavsett vilken form du använder är det viktigt att du följer doseringsanvisningarna på förpackningen. Den baseras på vattnets hårdhet, mängden tvätt och hur smutsiga kläderna är. På så sätt kan du bestämma hur mycket du vill använda – kom dock ihåg att mer tvättmedel eller tvättpulver inte gör kläderna renare. Tvärtom riskerar du att lämna tvålrester på kläderna när du tar ut dem ur tvättmaskinen.


Skillnaden på flytande tvättmedel och tvättmedel i pulverform – förutom formen – är att blekmedel ofta tillsätts i tvättpulvret. Detta gör tvättpulver till det bästa valet för att tvätta vita kläder. På samma sätt kan du köpa flytande tvättmedel som är speciellt framtaget för att tvätta svarta kläder.


Sköljmedel är vanligtvis en viktig faktor. Antingen gillar du det eller så avstår du från det. Fördelarna med sköljmedel är att det mjukar upp kläderna, ger doft och tar bort statisk elektricitet. Om du däremot använder mjukmedel för att tvätta dina sportkläder riskerar du att deras svettavledande egenskaper försvinner. Samtidigt anser vissa att mjukmedel är onödigt eftersom det inte rengör kläderna och ofta ökar risken för doftallergier.


Alternativ till tvätt- och sköljmedel

Om man inte gillar tvättmedel som är flytande eller i pulverform finns det alternativ som är bättre för miljön. Åsikterna går dock isär om huruvida de är lika effektiva som de klassiska tvättmedlen.


Ett numera populärt alternativ till tvättmedel är tvålbär, tvålnötter, såpnötter eller tvättnötter. Egentligen är de bara olika namn för samma miljövänliga alternativ. Tvålbär kommer från Sapindus Mukorossi-trädet och det är skalen av bären som används. De innehåller ett ämne som kallas saponin, som skummar när det kommer i kontakt med vatten och på så sätt rengör kläderna.


Tvättbollar eller ägg är ett annat miljövänligt alternativ till traditionella tvättmedel. När du tvättar kläder lägger du tvättbollen/ägget i maskinen tillsammans med kläderna. Kulan eller ägget innehåller så kallade tvättabletter, som är pressat tvättpulver, och när kläderna tvättas avger tabletterna tvål. Samtidigt har bollen eller ägget en skrubbande effekt på kläderna.


Om du vill ersätta sköljmedlet kan du använda lite ättika. Det kanske inte låter så trevligt, men kläderna kommer inte att lukta ättika, och ättika sägs behålla färgen och förhindra att kalk fastnar i kläderna. Å andra sidan tror många att det inte är värt att använda ättika eftersom den inte har samma effekt som mjukgörare och att fel ättika kan vara dålig för tvättmaskinen. Läs mer om funktionerna hos sköljmedlet och ättikan innan du bestämmer dig för om du ska använda det ena eller det andra – eller kanske hoppa över båda.


Bra skötsel ger hållbara kläder

Att ta hand om dina plus size-kläder efter att de har tvättats är lika viktigt som att tvätta dem. Om du till exempel torktumlar ditt stickade favoritplagg kan du vara säker på att det inte kommer att passa längre. Om du stryker din fina skjorta med för hög värme blir den heller inte lika bra som förr. Därför är det bra att veta hur du ska ta hand om dina nytvättade kläder så att du kan använda dem – om och om igen.


Undvik misstag vid torkning

Vissa kläder kan torkas i torktumlare, men torktumlare sliter också på kläderna. Det betyder att du riskerar att minska plaggens hållbarhet och att de tappar formen eller krymper efter en eller flera omgångar i torktumlaren.


Det är bättre för både kläderna och miljön att låta dem lufttorka – antingen inomhus eller utomhus. Du kan torka kläder utomhus året runt. Det tar bara längre tid på vintern eftersom det är kallare och solen inte skiner lika mycket som på sommaren. Å andra sidan bör du också vara medveten om att solen kan bleka dina kläder, vilket du kan undvika genom att vända dem ut och in


När du lufttorkar dina kläder ska du vara försiktig med att hänga upp dem. Du riskerar att dina kläder töjs ut och får en oönskad form – särskilt om det är ett stickat plagg som är blött. Lägg i stället kläderna platt på en handduk och låt dem torka på det sättet. Om du använder den här metoden ska du komma ihåg att vända plagget några gånger så att det torkar ordentligt på båda sidor.


Hitta den bästa tekniken för strykning

Att stryka kläder är inte bara att lägga dem på en strykbräda och dra ett hett strykjärn över dem. Om du vill ta hand om dina kläder bör du vidta vissa försiktighetsåtgärder för att skydda dem så mycket som möjligt.


Känner du igen känslan av att du stryker samma veck om och om igen, men det är omöjligt att få bort det? Det kan bero på att torra kläder är svårare att stryka än fuktiga kläder. Därför kan du spraya lite vatten på kläderna för att göra det lättare. Du kan också välja att inte torka kläderna helt efter tvätt, så att du hinner stryka dem medan de fortfarande är fuktiga.


När du stryker ska du vända plagget ut och in, då detta är den mest skonsamma metoden för kläderna. Om du stryker på utsidan kan du få fläckar eller färgförändringar om du använder för mycket värme eller för mycket vatten.


Om du är typen som stryker i cirklar är du långt ifrån ensam – men det är faktiskt inte det bästa sättet att göra det på. Du riskerar att töja ut dina kläder och ändra deras form med cirkulära rörelser. Försök i stället att stryka med raka drag.


Hur länge håller kläder?

Om du tar väl hand om dina kläder före, under och efter tvätt finns det nästan ingen gräns för hur länge de kan hålla. Det finns mycket du kan göra för att förlänga dina kläders livslängd och om du håller dig till vad som står på plaggets tvättråd är du på god väg.