Ekologiska kläder: det här ska du leta efter

Ekologiska kläder: det här ska du leta efter

Du har säkert hört om ekologisk mat, men hur är det med ekologiska kläder? Om du väljer att köpa ekologisk mat för att vara säker på att det du äter är bra för dig borde du kanske också välja ekologiska kläder för att vara säker på att det du har på dig är bra för dig.


Det kan vara en bra idé att välja ekologiska kläder, särskilt om det är något du har på dig närmast huden eller något du bär mycket. Det kan till exempel vara sovplagg, underkläder eller bara din favoritblus.Det kan till exempel vara sovplagg, underkläder eller bara din favoritblus.


Vad är ekologiska kläder?

I princip definieras ekologiska kläder som kläder som är tillverkade av ekologiska naturmaterial (till exempel ekologisk bomull och ull) utan användning av bekämpningsmedel, gödningsmedel eller genetisk modifiering. Det finns inga krav på den efterföljande produktionen, men om du köper ekologiska kläder kan du vara säker på att kriterierna för naturmaterialen i själva kläderna har uppfyllts.

Lär känna märkningen av kläderna

Även om det produceras många ekologiska kläder är de inte nödvändigtvis miljövänliga. Kläder i ekologisk bomull är mindre skadliga för miljön, men om du vill gå ännu längre och köpa hållbara kläder som inte bara är ekologiska utan också miljövänliga finns det några märken att hålla utkik efter.


Det kan vara dyrt och tidskrävande att få varje plagg certifierat, så det kan hända att vissa företag inte har någon märkning på sina ekologiska damkläder, även om de faktiskt uppfyller kraven för till exempel ekologiska kläder. I dessa fall kan det stå i produktbeskrivningen eller i tvättråden. För att vara på den säkra sidan bör du dock alltid välja de officiella märkena.


GOTS

När det gäller ekologiska kläder är GOTS (Global Organic Textile Standard) den bästa märkningen du kan hitta. GOTS-märkningen garanterar inte bara att minst 70 procent av fibrerna är ekologiska, utan ställer också krav på kemi, miljö och socialt ansvar.


GOTS är den märkning som ställer de högsta kraven på både miljö och socialt ansvar. Dessutom är det en internationell miljömärkning, vilket betyder att det inte bara är här som reglerna gäller. Du kan därför köpa en ekologisk klänning i ditt närområde och ändå vara säker på att kraven uppfylls, även om klänningen produceras utanför Sveriges gränser.


Svanen

I Norden kan du stöta på Svanenmärket när du köper allt från hushållsprodukter till kläder. Svanenmärkningen garanterar inte att produkten är ekologisk, men den visar att produkten är bland de minst miljöskadliga i sin produktgrupp. För att bli Svanenmärkt måste en produkt uppfylla stränga krav på användning av kemikalier och material samt goda arbetsförhållanden.


EU-Blomman

EU-blomman används för att garantera en hög standard för miljövänliga produkter på den europeiska marknaden. EU-Blomman tar hänsyn till hela produktresan från produktion till konsumtion och ställer krav på råvaror, kemikalier och miljöpåverkan i allmänhet. En produkt som är märkt med EU-blomman är därför ett tecken på hög miljömedvetenhet och du kan känna dig trygg när du köper produkter med denna märkning.


OEKO-TEX

OEKO-TEX-märkningen har inget med ekologi att göra, även om namnet kanske antyder det. Däremot har kläder med denna märkning testats för ett stort antal kemikalier som kan vara skadliga, allergi- eller cancerframkallande. Det finns inga krav på själva tillverkningen av kläderna, men det garanteras att de inte innehåller utvalda kemikalier över en viss gräns.

Varför ekologiska kläder?

När du köper ekologiska kläder tar du först och främst bättre hand om dig själv och miljön. Du skonar din kropp från skadliga kemikalier och du utsätter miljön för mycket mindre föroreningar. Dessutom är ekologiska kläder ofta av bättre kvalitet – de har mjukare och starkare fibrer, bättre uppsugningsförmåga och mindre benägenhet att bli noppiga.


När du köper ekologiska kläder tar du bättre hand om dig själv och miljön.


Håll utkik efter vår Reflect-märkning

På Zizzi är vi engagerade i att ta hand om varandra och vår miljö. Därför hittar du också flera produkter som tar hänsyn till just detta – vi kallar vårt koncept Reflect. Det är vår guide för att du ska kunna göra mer medvetna och genomtänkta val när du handlar hos oss.


Du känner igen dessa produkter på deras Reflect-märkning. Plagg med denna märkning innehåller minst – och ofta mer än – 50% ekologisk bomull, 30% återvunnen polyester, 50% Lenzing™ EcoVero™ Viscose eller 50% Lenzing TENCEL™.


Om du vill läsa mer om hur vi på Zizzi kan bidra till förändringar som gynnar världen kan du göra det på vår Reflect-sida.