Linneklänningar – ett måste för sommaren

Linneklänningar – ett måste för sommaren

Du känner säkert till de varma sommardagarna när värmen är så intensiv att du knappt vet vad du ska ha på dig. Oavsett om du är på resande fot eller om vädret hemma visar sig från sin bästa sida kan du behöva anpassa dina kläder till de varmare temperaturerna.


Lösningen kan mycket väl ligga i materialet, och i det här sammanhanget vill vi försöka hjälpa dig att hitta rätt klänning i rätt material för sommaren. Vi rekommenderar linne av flera anledningar, eftersom det finns en anledning att sommar och sol förknippas med linne.


5 goda skäl att välja nästa klänning i linne

Linne är främst ett material som används på sommaren, och det finns många fördelar med att välja sommarklänningar i just linne.


1. Bra andningsförmåga

Linne passar extra bra på sommaren på grund av sin höga uppsugningsförmåga. Materialet kan absorbera upp till 20% av sin vikt utan att kännas fuktigt och obekvämt. Din linneklänning kommer därför alltid att vara torr och bekväm att bära. Linne har dessutom fantastiska temperaturreglerande egenskaper, vilket innebär att du kan bära det både på sommaren och vintern.


2. Allergivänligt material

Om du har allergier eller bara känslig hud är linne ett idealiskt material för dig. Detta beror framför allt på dess höga absorptionsförmåga, vilket innebär att din klänning inte blir blöt och att bakterier inte kan växa. Dessutom tillverkas linnetyg oftast utan kemikalier och bekämpningsmedel, och om du har allergier kan du undvika allergiska reaktioner.


3. Naturligt och slitstarkt

Till skillnad från till exempel bomull är linne mer slitstarkt. Lin är ett naturligt material och tillverkat av naturliga fibrer som är starka i sig själva. Detta ger din linneklänning en naturlig styrka som gör att den håller längre. De starka fibrerna gör också att klänningarna inte tappar formen efter tvätt. Tvärtom blir materialet bättre för varje tvätt och inte minst för varje gång du bär det.


4. Mjukare och bättre för varje gång

Linne är en av de få textilier som förbättras med tiden. Det kan kännas lite stelt i början, men håll inte tillbaka när du bär din linneklänning. Den blir både mjukare och bekvämare ju mer du bär den, så du tappar inte i komfort – tvärtom.


5. Minimal skötsel

En annan fördel med linne är att det kan vara lite skrynkligt utan att det gör något – så det är bara att lägga undan strykjärnet i sommar. Det skrynkliga framhäver materialets naturliga och något grova struktur och ger linneklänningen en speciell charm. Därför är det alltid en bra idé att packa ner några linneklänningar i resväskan om du ska åka på semester.

Linneklänningar i stora storlekar

När du väl har lärt känna linne och dess många fördelar är det svårt att vara utan – speciellt i sommargarderoben. Dessutom är majoriteten av linneklänningarna utformade med en lös passform, vilket gör dem perfekta för kvinnor i alla former och storlekar. Samtidigt får du en ännu lättare och mer avslappnad känsla – och därför är linne alltid ett bra val om du frågor oss.


Om du inte gillar linne men ändå vill ha en del av dess luftiga egenskaper finns det ett alternativ för dig. Förutom klänningar i 100% linne finns det även en blandning av linne och bomull, så att du kan få det bästa av båda materialen.


Nedan kan du se några av våra klänningar i både linne och linneblandning. Vill du att din linneklänning ska göra något särskilt? Du kanske letar efter en lång linneklänning, en linneklänning med knappar eller en linneklänning utan ärmar? Oavsett vad som står på din önskelista så har vi en klänning som passar just din garderob.

Så här tar du hand om dina linneklänningar

Vi har redan konstaterat att linne är ett slitstarkt material – men om du tar hand om dina linneklänningar kommer de att hålla ännu längre. Eftersom linne andas mer än syntetiska material behöver du inte nödvändigtvis tvätta det lika ofta. Om plagget inte är smutsigt utan bara luktar lite kan du vädra din linneklänning utomhus. 


LÄS: våra tips för att förlänga livslängden på dina favoritplagg.


Om din linneklänning behöver tvättas ska du alltid kontrollera tvättråden på plagget innan du tvättar det. För att dina klänningar ska hålla länge och vara av god kvalitet är det viktigt att de tvättas på rätt sätt. Du kan läsa mer i vår tvättguide här.


Andra sommarplagg i linne

Om du inte gillar klänningar eller bara vill ha ett annat alternativ i sommarvärmen har vi något för dig också. Oavsett om du letar efter fina shorts med lös passform, vackra och stilrena set eller bekväma och enkla byxor kan du hitta dem i ett brett utbud av färger.