En bra övergångsjacka kan vara din räddning när temperaturen börjar skifta till det kallare eller varmare. De månader då vädret kanske är lite oförutsägbart, kan en övergångsjacka för damer vara precis det som gör att du kan klara allt från regnskurar till solsken utan att kompromissa med stil och utseende. Det finns nämligen massor av säsongjackor som förenar stil och funktionalitet.


Vad är en övergångsjacka?

Övergångsjackan är designad för övergångssäsonger som vår och höst. Den är lättare än en vinterjacka men varmare än en sommarjacka. Just för att den är anpassad till det skiftande vädret är den också mångsidig i både funktionalitet och stil. Därför finns det också flera olika typer av övergångsjackor som softshelljackor, quiltade jackor och dunjackor.


När vintern eller sommaren är slut känns det kanske inte helt rätt att behålla vinterjackan eller sommarjackan på, eftersom vädret börjar skifta. Men det kan också vara svårt att veta vad man då ska ta på sig för ytterkläder. Övergångsjackan har funktioner som gör den idealisk att använda vid varierande väderförhållanden. Många övergångsjackor är vattenavvisande och andas utan att vara för tunga, så de kan ge det skydd du behöver vid mildare temperaturer.


Mångsidigheten visar sig också i formen. Du hittar både korta och långa övergångsjackor för damer, tjockare och tunnare material, funktionella jackor och övergångsjackor med fokus på stil. Urvalet är stort, så det finns goda chanser att hitta en säsongjacka som passar både vädret och din stil.


Varför är övergångsjackan ett måste?

Övergångsjackan är ett måste i din garderob eftersom du med den kan nöja dig med en jacka som håller hela säsongen. De flesta säsongjackor kan också stylas upp eller ner, så du kan använda dem till allt från en dag på kontoret till en kväll ute på stan.

Bli redo för våren och hösten

Det kan vara en bra idé att ha mer än en övergångsjacka, så du har en som du kan använda på våren och en annan som är bra för höstmånaderna. På våren behöver du en lättare jacka som passar till de stigande temperaturerna. Kanske får färgerna också gärna vara ljusare, så man verkligen kan känna att värmen är på väg. När hösten kommer och de kalla månaderna börjar visa sig, behöver du något som kan skydda dig bättre mot kyla, vind och regn. För det skulle en funktionell höstjacka för damer vara ideal.


Du kan också nöja dig med en enda övergångsjacka, men om du har en för varje säsong behöver du inte använda flera lager kläder, och då är du inte lika beroende av vädret i din klädsel. På det sättet kan du också byta jacka under säsongen. I början av våren är det kallare än i slutet av säsongen, så den jacka du använder på hösten kan du säkert också använda i början av våren. På samma sätt kan du använda din vårjacka i början av hösten, där det kanske fortfarande är relativt milt.


Typer av övergångsjackor

Din övergångsjacka ska inte bara passa till vädret och säsongen, utan också till din stil, och med det stora utbudet blir det lyckligtvis inte något problem. Det finns jackor för varje stil, och möjligheterna för styling är många. Här nedan kan du läsa om några av de vanligaste övergångsjackorna.


Pufferjackor

Det finns både lätta och tyngre pufferjackor, men de är alla kännetecknade av att vara fyllda med ett material som ger värme och komfort. Beroende på hur tjock eller tung jackan är, kan du bedöma om det ska vara en vårjacka eller höstjacka. Du kan till exempel använda en kort lättviktsjacka tillsammans med ett par jeans på våren eller en lång pufferjacka med en stickad tröja under i de kallare månaderna.


Jeansjackor

Jeansjackan är en klassiker som alltid håller. Dess tidlösa uttryck gör den så mångsidig att du kan använda den till vilken outfit som helst. Under de varma månaderna kan du använda den som ett rått element över din vårklänning, och på hösten kan du sätta ihop den med en tjock stickad tröja, så du fortfarande kan hålla värmen även om det blir kallare.


Kavajer

Med en kavaj kan du ha en jacka på utan att egentligen känna att du har ytterkläder på. Den är både lätt och elegant, och det är ett enkelt sätt att uppgradera din outfit för skiftande väderförhållanden. Prova att kombinera den med ett par jeans och en t-shirt till vardags eller sätt ihop den med en kjol för en mer feminin look.


Regnjackor

Det är inte alltid lätt att veta vad vädret har att erbjuda på våren och hösten, men det är nog en bra idé att vara förberedd på regn. Regnjackorna är designade för att hålla dig torr, och just den förmågan gör dem oumbärliga under övergångsperioderna. De kommer dessutom i olika passformer och designer, så du kan använda dem över vilken outfit som helst.


Skinnjackor

Skinnjackans stil, komfort och hållbarhet gör den till den perfekta följeslagaren under övergångsperioder. Dess robusta konstruktion och slitstarka material ger bra skydd mot både vind och kyligare temperaturer. Låt din outfit få en rå twist genom att ta på den över en feminin klänning eller fullända den rustika looken genom att sätta ihop den med ett par jeans och ett par stövlar.


Softshelljackor

Ett av kännetecknen för en softshelljacka är dess komfort och flexibilitet. Det töjbara materialet ger god rörelsefrihet, vilket gör den idealisk för utomhusaktiviteter. Samtidigt är den andningsbar och skyddande mot vind och lätt regn. Därför är den ett perfekt val om du både vill ha komfort och mångsidighet i din övergångsjacka.


Kappor

Du kan också välja att använda en kappa som övergångsjacka. Särskilt ullkappor och trenchcoats är idealiska för skiftande väderförhållanden. En ullkappa håller dig varm och stilfull i de kyliga temperaturerna tack vare det isolerande ullmaterialet. Trenchcoats tillför å andra sidan en tidlös elegans till din look och ger lätt skydd mot vind och lätt regn. Båda kapporna kombinerar stil och funktionalitet, vilket gör dem oumbärliga i varje garderob.


Quiltade jackor

Quiltade jackor är kända för sitt karakteristiska sydda mönster, som skapar små fickor fyllda med isolerande material. Den lätta vikten och förmågan att ge värme utan att vara för stor gör den quiltade jackan till ett populärt val som övergångsjacka. Det finns massor av quiltade jackor i olika färger och mönster, och därför kan du också lätt hitta en som passar din stil.

Så här väljer du rätt övergångsjacka

Din övergångsjacka bör kunna passa för olika väderförhållanden och tillfällen, och det skulle också vara bra att hitta en jacka som du kan använda mer än en säsong, så att du inte behöver byta den så ofta. För att vara säker på att hitta en övergångsjacka för kvinnor som du kan använda om och om igen, finns det några faktorer som är värda att överväga.


Material: Det är en bra idé att fundera över materialet. Om du behöver en vårjacka kan det vara bra med en lättviktsjacka som inte är för tjock och som du enkelt kan ta med dig om du behöver ta av den. På hösten kan det däremot vara bra med en ullkappa som skyddar mot de kallare temperaturerna.


Passform: Det är individuellt vilken passform man bör ha. Beroende på vilka aktiviteter du gör och hur mycket du kommer att använda jackan, kan det variera om du föredrar en lös eller mer åtsittande passform. Just med en övergångsjacka kan det dock vara en fördel med en lös passform, så att du kan ha flera lager under den och på så sätt anpassa dig till det skiftande vädret.


Funktioner: Tänk på din aktivitetsnivå, behov och väderförhållanden när du ska välja övergångsjacka. Om du vill vara säker på att vara torr hela dagen bör du hålla koll på vattentätheten. Och om du ska vara ute under längre tid kan du också behöva fler funktioner som bra fickor, en skyddande huva eller justerbara detaljer.


Stil: För att du ska kunna använda din övergångsjacka så mycket som möjligt bör den passa in med resten av din garderob. Välj därför en jacka som kompletterar din personliga stil. Du kan också välja stil efter säsongen - det vill säga ljusa och strålande färger på våren och mer dämpade och brända färger på hösten. Det är helt upp till dig och din stil.