Andningsbar och vattentät guide

Vattentätt material

Vattentäta material förhindrar vatten att komma igenom, de har egenskaper som håller regn och snö ute samt kroppen torr. Vattentäthet mäts i den mängd vatten, mätt i mm., som kan pressas på materialet innan vatten kommer igenom. Vattentäta textilier görs genom att laminera eller täcka material med ett vattentätt membran.

1000mm
Låg prestanda. Används normalt till billigare produkter. Kan användas till praktiska ändamål.

3000mm
Bra och stark prestanda. Används ofta till produkter där man som kund har höga krav till plaggets prestanda och kvalitet

5000mm
Mycker bra prestanda. Används till märken som har speciellt behov för mycket bra prestanda, t.ex. regnkläder som ska ha hög vattentäthet.

10.0000mm
Extremt bra prestanda, används främst till produkter som ska kunna tåla extrema förhållanden.

Andningsbarhet

Material som kan andas tillåter svett att komma igenom så att det försvinner bort från kroppen. Andningsbarheten mäts i den hastighet svett passerar igenom materialet. Mäts i gram svett per m2 textil under 24 timmar (g/m2/d). Att tillverka ett material som andas görs ofta genom att använda ett membran som består av en massa pyttesmå hål. Dessa hål är för små för en vattendroppe att passera in igenom men stora nog för att luftmolekyler och därmed svett ska kunna passera ut.

Under 800 g/m2/d
Låg prestanda, normalt i softshell-jackor, skapar komfort för bäraren under fysisk aktivitet.​​​​​​​

800-3000 g/m2/d
Medelhög prestanda, används ofta i skidjackor och vissa softshell-jackor.
Används också normalt till regnkläder för att garantera att kroppen kan andas men fortfarande hållas torr.​​​​​​​

Over 3000 g/m2/d
Hög prestanda, används normalt till profensionella skidjackor och andra kläder där en hög andningsbarhet är vigtig. ​​​​​​​

Tvätt

På produkter med speciella egenskaper som vattentäthet och andningsbarhet, är det viktigt att behandla dem rätt för att behålla en hög prestanda och få en lång hållbarhet.

Tvättråden ska följas noggrant och man ska använda produkter speciellt framtagna till denna typ av material. Det gör så att membranet på materialet håller längre och därmed bibehåller produkten de speciella funktionerna längre. Om produkten inte behandlas som det ska blir membranet skadat och dess speciella egenskaper försvinner.

Tejpade sömmar

För att försäkra att en produkt blir helt vattentät kan man täcka sömmarna med en speciell tejp. Denna tejp höjer produktens egenskaper och används i regnkläder och vissa skidkläder.