FIGURGUIDE

På Zizzi vet vi att det är en utmaning för kurviga kvinnor att hitta kläder som passar just deras kroppsform. Kurviga kvinnor ÄR mycket olika. Därför har vi utvecklat fem figurtyper som gör det enklare för dig att hitta de styles som på optimalt sätt framhäver dina kurvor.

De fem figurtyperna är baserade på förhållandet mellan byst, midja och höft. Oavsett höftens storlek, tar man utgångspunkt i att höften är normal och så beror figurtypen på hur bysten och midjan är i storlek i förhållande till höften.

SLIPP FRUSTRATION

Om du vet vilken figurtyp du har och vad som klär dig kan det hjälpa dig att slippa den frustration som vi alla känner till när vi ser en klänning på en vän som ser supersnygg ut - och så upptäcker man att den inte alls ser bra ut på en själv.

Det kan mycket väl bero på att hon har en annan figur - så även om ni båda två är kurviga, så är det inte alls säkert att ni passar i varandras plagg. Här kan du se en presentation av de fem figurtyperna samt hitta din egen figurtyp.CIRKEL

Här gäller det att tona ner midjan och framhäva byst eller höft. För den O-formade gäller det att välja antingen eller, man lägger fokus på antingen bysten eller höfterna - inte på båda samtidigt för då blir midjan inramad. Det är också en bra idé att tänka på om det är kroppen eller benen som blir längre.

Bra tips:
V-hals ger fint fokus på halspartiet.
Välj diskreta färger och material runt midjan och använd gärna halsband och scarves som ger längd.
Ett par iögonfallande byxor kan sätta snyggt fokus på benen.DROPPE

Om du är en A-form, eller även kallad päronform, ska du gärna fokusera på axlar och midja. Därför är det en bra idé att satsa på ett par mörkare byxor som inte får ögat att fokusera på underkorppen. Toppen ska skäras antingen över eller under det bredaste stället på höften - aldrig mitt på höften!

Bra tips:
Kom ihåg att ha byxor och skor i samma färg - det får benen att se längre ut.
Puffärmar och axelvaddar ger bredd och skapar harmoni mellan axlar och höfter.
En bred urringning och ett kort halsband flyttar upp fokuset mot bröstet.KURVIG

Kvinnan med en kurvig H-form bestämmer själv vad hon vill framhäva och tona ned. Denna figurtyp har en naturlig harmoni mellan byst, midja och höft. Här finns möjlighet och frihet till att skapa det uttryck som du önskar, använd färger accessoarer, mönster och styles till att vara fin och femenin eller rå och maskulin.

Bra tips:
Samma färg på kjol, strumpbyxor och skor - det ger längd till benen.
Råa jeans och en femenin överdel ger en snygg, dynamisk look med lite edge.OVAL

Kvinnan med den ovala figurtypen ska röra sig mot den feminina hållet och framhäva höften. En oval form kan ofta framstå lite maskulin så därför gäller det att röra sig med feminina snitt och attribut. Bästa rådet är att fokusera på höften och att tona ner byst och midja.

Bra tips:
En blus som går ner precis under höfterna passar fint.
Ljusa byxor framhäver höfterna och ger en fin och femenin look.
Lodräta ränder på överdelen är det äldsta tricket - och det fungerar!TIMGLAS

Kvinnan med timglasformad X-figur ska fokusera på att framhäva sin midja. Timglasfiguren ska gärna visas och det görs genom att välja kläder med mycket midja. Diskreta färger och material hälper att sätta fokus på figuren och att skapa ett harmoniskt uttryck.

Bra tips:
Ett högt placerat bälte ger en fin längd till benen.
​​​​​​​Samma färg på under- och överdel, endast avbrutet av ett bälte som framhäver figuren.